Blogg

Vem beslutar om ensam vårdnad?

9 jan 2020

Det finns många barn som bara har en vårdnadshavare av olika anledningar. Men vem beslutar om ensam vårdnad?

Gemensam vårdnad är en huvudregel 

Ett barn har rätt till båda sina föräldrar och det är viktigt att veta att det inte är tvärtom – att alla föräldrar har rätt till sina barn. Så är det nämligen inte och det finns som sagt flera orsaker till att en förälder kan få ensam vårdnad. Det är dock ingen självklarhet och det krävs speciella skäl för att det ska beviljas. Gemensam vårdnad är alltid huvudregeln samt att se till vad som är det bästa för barnet och dennes situation. 

Undantagsfall för ensam vårdnad 

Även om gemensam vårdnad är en regel och inte ett undantag så finns det fall där ensam vårdnad är bättre för barnet. Finns till exempel stora samarbetssvårigheter mellan föräldrarna när det kommer till frågor och andra saker som rör barnet så kan det vara bättre att den ena föräldern faktiskt har ensam vårdnad och fattar alla juridiska beslut. 

Även vid uppenbara problem så som våld, drog- eller alkoholmissbruk och psykisk ohälsa kan en förälder vara direkt olämplig att stå som vårdnadshavare och då tillfaller ofta vårdanden till den andra. 

Gemensamt beslut 

Det finns flera fall där föräldrarna tillsammans kommit överens om att ensam vårdnad är det bästa alternativet för barnet. Man ingår då ett avtal med varandra eller så kan man vända sig till rätten för att begära att den ensamma vårdanden beviljas. Väljer man att skriva ett avtal så behöver detta först godkännas av socialstyrelsen för att det ska vara giltigt – det är alltså ett beslut som man inte kan fatta helt och hållet på egen hand. 

Även om man väljer att vända sig till rätten för att få den ensamma vårdanden beviljad så är det i slutändan där beslutet kommer att fattas. Är det tydligt att föräldrarna är överens brukar det dock inte vara några problem att få den ensamma vårdanden beviljad. 

Vårdnadstvist 

Är det bara en utav föräldrarna som anser sig ha rätt till ensam vårdnad blir det svårare. Då behöver man påbörja en så kallad vårdnadstvist vilket innebär en lång process som innefattar bland annat samarbetssamtal mellan föräldrarna. Syftet är att man tillsammans ska kunna komma överens om en lösning som passar för båda men lyckas man inte med det kommer ärendet tas upp i rätten. 

För att sammanfatta vem det egentligen är som beslutar om ensam vårdnad finns alltså två svar på frågan. Antigen kommer man som föräldrar överens om att ingå avtal. Här är det såklart viktigt att det ä tydligt att båda parter och inte bara ena är med på det som beslutas. 

Är man däremot inte överens så är det en domstol som avgör hur vida den ena föräldern har rätt till ensam vårdnad eller om den ska förbli gemensam. Regeln är dock alltid att den ska vara det, i dom fall där det inte på något sätt finns en risk för barnet att fara illa. Läs mer här: https://avaadvokater.se/ensam-vardnad/

Måste man lära barn att städa?

29 okt 2019

Är det ett enda tjat om att barnen ska städa hemma? Särskilt lär det hända mer eller mindre ofta när man har stora barn som bor hemma. Det är lätt hänt att man som förälder tycker att de ska börja städa.

Har man väl börjat när de var små, är det lättare att få dem att städa. Då kanske städartakterna sitter i. Sedan lär de sig en massa dumheter på dagis och i skolan; som att städning är tråkigt. Det tycker väl vi alla till mans. Men det måste göras ändå. Så vad ska man göra när man inte får barnen att hjälpa till där hemma? Här ger vi några bra tips.

Anlita hemstädning

  • Muta dem med veckopeng/månadspeng – många tycker det lättaste är att motivera barnen med en veckopeng eller en månadspeng. Den bör då var så hög att det faktiskt motiverar barnen. Till en början kan den vara så stor att de kan köpa sitt lördagsgodis själva. Alltså inte mer än 30 kronor. Annars får de ont i magen. När de blir större kan den vara flera hundra kronor, och flera tusen, när de är riktigt stora. På så sätt motiverar man dem och ser till att de lär sig arbetets och lönens villkor.
  • Hota med indragna nöjen – får man dem inte att städa med hjälp av veckopeng/månadspeng, eller om man inte vill ge dem pengar, kan man alltid hota dem med indragna nöjen som besök på nöjespark, biobesök, semesterresor och så vidare. Det kan ta skruv och få barnen att städa, men handen på hjärtat – hur kul är det att hota barnen med sådant. Och vad gör man om barnen ändå inte vill städa? Ska man verkligen neka dem en semester? Och hur bra är det egentligen?
  • Belöna med roliga aktiviteter – då är det bra mycket roligare att belöna dem med roliga aktiviteter. Och då måste det vara sådant som barnen faktiskt vill göra. Inte gå på muséer med sina föräldra, utan lekpark, lekställen, äventyrsparker och höghöjdsaktiviteter. Det måste verkligen i så fall vara sådant som barnen vill göra och inte något som föräldrarna tycker att barnen borde vilja göra.
  • Anlita städfirma – måste man tvinga barn att städa? Nej, tids nog lär de sig städa när de väl flyttar hemifrån. Och under hur många år är de barn? 12-13 år? Och under hur många år är de vuxna? 70-80 år? De hinner städa. Så anlita en hemstädning istället.

Lite skit har ingen tagit skada av – eller?

22 okt 2019

"Förr i världen" sa man ofta att lite skit i hörnen inte gjorde någon skada. Med det menade man att det inte var fel om det var lite smutsigt hemma. Kanske det ändå ligger något i det. Numera har var och varannan allergier av olika slag, det är glutenallergier, laktosintolerans, pollenallergier, gräsallergier och alla möjliga mer eller mindre hemska allergier.

Lite skit gör ingen skada

Det man kom underfund med när man väl tog reda på vad de många allergierna berodde på, var att barn i forna Sovjetunionen, inte alls var lika drabbade som barn i Sverige. Då tittade man på de omständigheter som de barnen levde under. Det man kom underfund med var att barn i de länderna inte hade det lika "kliniskt" rent som barn i Sverige. Barnen där, levde till och med närmare varandra och utsattes för fler bakterier, helt enkelt. Det gamla talesättet att skit i hörnen inte skadar någon visade sig alltså vara sant. Det kan nog bli alltför rent på sina håll då och då. I så fall är det väl bara att låta bli att städa, så får man en ursäkt att inte städa, eller?

Att ha en oreda är inte kul

Det är märkligt detta med städning. Alla borde väl må bättre av att bara låta allting vara, bara njuta av tillvaron och slippa städa, eller? Det är ju inte så. De flesta mår mycket bättre när det är städat. Ordningen i tillvaron, hjälper sinnet att må bättre. Varför det är så vet vi inte riktigt. Kanske det har med att göra att man ändå känner av bakterier som trivs i smuts, utan att vi tänker på det. Om inte annat så luktar det väldigt illa när det är smutsigt. Och har man då barn och det är så pass smutsigt hemma att det luktar, ja då har det slutat vara "lite skit i hörnen" och blivit en bakteriell härd i hörnen i stället. Då är det dags att städa. Även om det inte är så roligt.

Ett alternativ är att låta någon annan göra det

Vill man inte städa, men samtidigt inte mår bra av att det är ostädat, smutsigt och barkteriehärdar i hörnen kan man i stället låta någon annan göra det. Och eftersom man inte är någon som tvingar någon annan att göra det man själv inte vill göra, så betalar man för att få någon annan göra smutsgörat, det vill säga man anlitar en städfirma som kommer och städar hemma hos en. Ska man välja en bra städfirma vill man ju ha en någon som både är pålitlig, som arbetar bra och som är prisvärd. Här kan du läsa mer om en städfirma som erbjuder hemstädning i Kristianstad: https://www.hemstädningkristianstad.se.

Kan man åka på safari med barn?

14 okt 2019

Kan man åka på safari med barn eller handlar det om att utsätta familjen för onödiga risker? Ett safari har väldigt många fördelar. Väljer man att åka till Afrika - exempelvis Botswana, Sydafrika, Zimbabwe eller Zambia - så kommer man att få en naturupplevelse utöver det vanliga. Klimatet är varmare, naturen är totalt annorlunda och djurlivet skiljer sig radikalt från vad vi är vana vid i Sverige. Lejon, leoparder, elefanter,flodhästar, noshörningar, ormar, spindlar, krokodiler - alla djur du visat dina barn i böcker kan nu upplevas på nära håll. Är det verkligen en bra idè? Det finns några saker som talar för- och emot ett safari med barn.

Först och främst så måste man utgår från barnets ålder. Det kanske inte är någon vidare idé att boka in ett safari till ett barn som befinner sig i spädbarnsåldern eller i en ålder där barnet i fråga inte kommer att minnas någonting av resan. Då det dessutom handlar om en lång resa - räkna med en flygning, non-stop, på tretton timmar till Sydafrika - så kanske andra, mer närliggande alternativ är bättre.

Man måste även vara medveten om att det kan vara farligt. Ett barn måste begripa att vissa saker - och vissa djur! - innebär en direkt livsfara. Att ha med en bångstyrig tvååring på ett safari kan sluta i en ren katastrof. Därför spelar definitivt åldern en stor roll. Ju äldre barn ni har, desto säkrare blir safarit och desto mer valuta får ni för pengarna.

safari

Tänk på dessa saker innan ni bokar

Barn älskar djur och natur. Det är ett vedertaget faktum och genom ett safari så kan ni som föräldrar ge barnen en chans att uppleva det autentiska, vilda djurlivet. Ett safari följer ingen regi; de djur som finns lever sitt eget liv och ni är endast åskådare till detta. Det är något som man måste tänka på.

Förklara för barnen att man aldrig riktigt kan veta vad som väntar. Ena dagen kan vara väldigt lugn och där djuren är skygga - nästa dag kan vara extremt fartfylld. Naturligtvis så är detta även något som är säsongsbetonat, men även om det skulle vara en lugnare period så kan en skicklig guide ändå hitta- och ge möjlighet för er att se exempelvis The Big Five.

Rätt val av arrangör är sett till detta det viktigaste. Vissa arrangörer är bättre än andra och vad gäller safari med barn så är det en betydligt viktigare fråga. Detta både sett till själva äventyret och sett till säkerheten.

Barns ålder spelar, som sagt en roll. Exempelvis Krugerparken i Sydafrika har satt en gräns på 12 år. Där kan man emellertid hitta arrangörer som har lov att köra även yngre förmågor - då i speciella bilar, förstärkta med extra säkerhetsglas. Kolla upp sådant innan. Vilka åldrar gäller för olika typer av äventyr? Vi kan direkt säga att de rena bushvandringarna normalt är exkluderade till äldre barn. 12 år är lite av en måttstock att förhålla sig till.

 

Måste man vaccinera barnen?

Det är inte de stora djuren som är det stora hotet. Istället så handlar det ofta om myggor. Malaria, Denguefeber och andra sjukdomar sprids via myggor och det kan ge fruktansvärda följder - i synnerhet om det handlar om barn vars immunförsvar ännu inte byggt sig så starkt som hos vuxna.

Här bör man kontakta en läkare i god tid innan avresa för att säkerställa vilka vaccinationer som kan ge extra bra skydd. Stelkramp och difteri är två sjukdomar som man bör vara vaccinerad mot i samband med en resa till ett afrikanskt land.

Varför inte skaffa bambutandborste för barn?

12 okt 2019

Tänk att det är så många barn som tar ett vuxenansvar och är ute och demonstrerar för att rädda klimatet och miljön, vår älskade och fina jord! Bara under fredagen den 27 september var det hela 4 miljoner(!) människor ute på sin stads gator och torg som demonstrerade för att rädda jorden och den här planeten. Det visar verkligen vad den generation som nu är barn, vill!

Så vad är det som vi, vuxna som har barn, kan göra? Hur kan vi ta ansvar så att det inte är barnen som måste ta vuxenansvar, medan vi som är vuxna agerar som barn och kör huvudet i sanden och låtsas som vi inget hör? Vi kan ju börja med att lyssna på vad forskarna nu har sagt i 40 år. Det är det ena. Det andra är att svänga om, att var och en av oss börjar leva på ett miljövänligt sätt.

Ingen kan göra allt – alla kan göra något

Skaffa en bamboo toothbrush

Många slår ifrån sig hela frågan, med att säga och tänka att det inte finns något som man själv kan göra. Om bara en gör något så händer inte särskilt mycket. Men om man är många som gör samma sak, då kan vad som helst hända! Titta bara på Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, som bara är 16 år. Hon började ensam sitta utomhus, utanför riksdagen och demonstrerade varje fredag för bara ett år sedan. Idag har hon mer än 7, 6 miljoner följare som gör exakt som hon; demonstrerar varje fredag!

Det är inte bara Greta som kan påverka

Vi som konsumenter kan faktiskt påverkar, vi med! Många tänker att det är industriera och fabrikerna som spyr ut mest koldioxid och använder mesta energin till sin smutsiga tillverkning och produktion. Ja, men vem betalar för deras varor och produkter? Jo, du och jag. Så om du och jag, och alla barn, börjar sluta köpa deras produkter och varor, så får fabrikerna och industrierna inte in några pengar. Och i slutändan kan de inte fortsätta med sin smutsiga tillverkning och produktion. Så det som du och jag kan göra, är att alltid välja miljövänliga varor. som till exempel en bambutandborste, kan hittas här: https://thehumble.co. När vi väljer miljövänliga produkter och frågar efter hur industrierna och fabrikerna har gjort när de har tillverkat sina varor, ja då kommer de att tvingas att ändra på sin energianvändning och vilka material som de använder sig av. Så gör som Greta!

 

Allt fler umgängestvister

22 sep 2019

Det kan synas märkligt att det överhuvudtaget finns tvister om ett umgänge med sitt barn, men faktum är att det förekommer umgängestvister i domstolar i Sverige. Det kan förvåna  om man tänker sig att alla föräldrar till barn är "normala" föräldrar. De flesta är ju "normala" föräldrar, och de som är just "normala" föräldrar brukar inte hamna i domstolstvister i Sverige. "Normala" föräldrar förstår att barnet har behov av att kunna fortsätta umgås med sin förälder även när föräldarna inte bor ihop. Det är väl när det inte längre handlar om "normala" föräldrar som det uppkommer vårdnadstvister. Finns det våldsamma föräldrar, eller sådana som förgriper sig på barnet, bör man inte döma ett barn att behöva umgås med en sådan förälder, utan i stället skydda barnet.

Så kan man lösa en umgängestvist

Det som gör det så svårt att lösa en umgängestvist, är att lagen inte hjälper till, utan istället förutsätter att föräldrarna ska komma överens, och att domstolarna ska döma utan bevis, och med få riktlinjer för hur de ska kunna bedöma vad som är bäst för ett barn. Alltför många barn upplever det svårt att finns mitt i en stor konflikt om umgänge som föräldrarna har. Alltför få skyddsmekanismer finns för barn som har till exempel en våldsam förälder, istället utsätts barn för risken att råka ut för våld hos den våldsamma föräldern.

Anlita duktig advokat för umgängestvist

Vill man skydda barnet från den våldsamma föräldern bör man leta upp den absolut duktigaste advokat som man kan få tag i och anlita den advokaten. Det finns många advokater, och de är som resten av befolkningen; vissa är bra och duktiga, andra är inte det. Vill man vinna i en umgängestvist, är det beroende på vilken advokat som du anlitar. Det bästa är att höra sig för, vilken advokat som är bäst och som vinner de flesta umgängestvisterna. Det viktiga i sammanhanget är att det är en advokat som kan mycket i dessa frågor, som har stor erfarenhet, som tänker på barnets bästa, och inte bara påstår en sådan sak, utan kan med sin erfarenhet visa på att så är fallet.

Lyssna på skvaller och rykten

Man kan dessvärre inte googla "advokat umgängestvist" och ta någon som man råkar hitta på hitta.se eller någon annan sökmotor. Istället bör man fråga andra som har varit med om umgängestvister och höra sig för vilka advokater som de kan rekommendera. Man bör alltså lyssna på rykten och skvaller. Ryktet om en duktig advokat brukar nämligen stämma. Läs mer om en advokat som arbetar med umgängestvister i Göteborg: https://www.umgängestvistgöteborg.se.

Så får du barn trivas på nytt ställe

14 sep 2019

Har du barn och ska flytta? För många barn kan det verka skrämmande att flytta in i en ny bostad. Små barn har inga referenser och förstår inte vad det innebär att flytta in i ett nytt hus. Som vuxen har man säkert varit med om en del flyttar, men ett barn förstår inte själva innebörden i att flytta. Därför bör man som förälder hjälpa barnet att flytta med och göra själva flytten så trygg som det bara är möjligt. Det bästa man kan göra är att prata med sitt barn. Hur gör man det på bästa sätt då? Här ger vi några bra tips på hur man kan hjälpa barnet med en förestående flytt.

Läs böcker om barn som flyttat

Det finns många bra och pedagogiska böcker om barn som flyttar. Det finns böcker om det för barn i olika åldrar. För de minsta barnen, mellan 3-6 år finns boken om "Juno och Jillis flyttar" av Anna Bjelkholm och Mia Olofsson. Sedan finns även "Olle flyttar" av Berit Åberg och Mati Lepp för samma åldrar. För lite större barn finns "Fiffi vill inte flytta" för barn i lägre skolåldern, av Thomas Schmid och Stefanie Scharnberg. För liknande ålder finns "Ella flyttar" skriven av Ragnhild Cassel och Anna Westerman. Vill man inte köpa böcker kan man alltid låna dem från ett bibliotek. Att läsa om barn som flyttar, hjälper barn att förstå lite mer om vad en flytt kan innebära. Att förbereda barn på en omställning är en bra hjälp och stöd för barnet att förstå vad de ännu inte förstår.

Visa bild på nya huset

Har man en bild på huset, kan man visa bilder på huset och berätta om hur det ser ut, kanske berätta att barnet ska få eget rum, visa bilder på trädgård och tomten, om det finns bilder. Om det inte finns kan man åka till platsen och ta bilder för att visa barnet, eller be någon som bor nära det nya hemmet att ta bilder på hur bostaden eller villan ser ut. Sådant underlättar mycket för barnet att förstå och göra sig en bild av hur det kan komma att bli att bo på ett nytt ställe. Om det går, om man endast ska flytta inom en och samma kommun, kan man åka till platsen och visa vart flytten går. På så sätt blir det mer verkligt för barnet vart flytten går och hur det kan komma att bli.

Sedan är det mycket praktiskt som ska göras innan själva flyttlasset kan köras till det nya stället. Känns flyttstädningen jobbig och arbetssam? Varför inte anlita en städfirma som gör till exempel en flyttstädning i Linköping åt dig? Då får du mindre att göra själv. Lycka till!

Skydda barn i alla tvister

5 sep 2019

Om föräldrarna inte kommer överens när det kommer till barnets uppfostran lär de ju inte kommer mer överens om det, när de skiljer sig. Det är märkligt, detta att lagen förutsätter att föräldrar vid en skilsmässa, helt enkelt själva ska komma överens om var barnet ska bo, vem som ska ha vårdnaden och hur umgänget mellan barnet och den förälder, där barnet inte bor, ska se ut. Det finns egentligen ingen annan hjälp att få, än att gå till en domstol, om man inte kommer överens. Som förälder, blir man tvungen att föra det till tingsrätten om man inte kan komma överens om barnets vårdnad, boende och umgänge.

Finns ingen annan hjälp än rättslig tvist

Flera advokater, som har arbetat med olika tvister mellan förädrar beklagar att det inte finns annan hjälp att få, när två föräldrar inte kan komma överens. Det är synd, om familjerna i Sverige i dag, föräldrar är för det mesta hänvisade till varandra i sitt föräldraskap. När de inte kan komma överens, leder det för det mesta till skilsmässa. Lagen kräver att föräldrarna själva ska lösa alla de frågor som rör barns vårdnad, boende och umgänge, vilket gör att det blir ju rättsliga tvister om de inte kan komma överens. För den som befinner sig mitt i en vårdnadstvist, blir man lätt alltför närblind och kan tappa fokuset på vad som är bäst för barnet i tvisten med den andra föräldern. Lagen säger att om det finns uppenbara samarbetsproblem ska det vara enskild vårdnad. Och uppenbara samarbetssvårigheter kan det bli om det finns våld inblandat i relationen mellan föräldrarna, mot barnet eller om någon utsätter barnet för övergrepp.

Behåll fokuset på barnet viktigt

Det är mycket viktigt att alla som är inblandade i en vårdnadstvist, bör behålla fokus på vad som är bäst för barnet. Och vad som är bäst för barnet, innebär att man alltid måste lyssna på barnet. Många barn vet överraskande mycket om vad de själva vill och behöver. I alltför få fall bestämmer man sig i domstol för att fråga barnet själv  vad det vill. Det är ju förståeligt att många inte vet hur man på bästa sätt ska tala med barn och kunna bedöma i vilken mån de själva kan tala om hur de själva vill ha det, men det finns faktiskt en yrkesgrupp som är utbildade till det och det är barnpsykologer. Advokater som är inblandade i vårdnadstvister, bör alltid tala med barnpsykologer.

Är det värt ha städare till hemstädningen?

26 aug 2019

Varför inte skaffa hemstädning i Södra Dalarna?

Den som har småbarn, och även stora barn, vet hur svårt det kan vara att få alla i familjen att delta i hemstädningen, som oftast behöver genomföras en gång i veckan. Finns det något bra sätt att få till en hemstädning som inte innebär bråk och skrik, tjat och ledsamheter? Som tur är finns det ju det. 

Anlita städfirma för hemstädningen

Det är faktiskt ingen dum idé att anltia en städfirma som kommer och utför hemstädningen åt en. Man måste inte vara pedagogisk jämt och visa barn hur man städar där hemma. Många gånger kan det faktiskt vara skönt att kunna lämna över hemstädningen åt någon som har lust att städa, som får betalt för att städa. Man måste inte alltid städa själv, om man har möjligheten att lämna över det till någon annan. Här förklarar vi varför det kan vara bra att anlita en städfirma för hemstädningen.

Få tid över för annat

Den som inte tycker att städning är världens roligaste syssla, kan med lätthet tänka på många fler alternativ till städningen när man är ledig. Att det är roligt att städa, kan det faktiskt finnas många som tycker, och att gå igenom ens kläder och saker så att de är i ordning, kan vara roligt. Om man inte blir avbruten hela tiden, för att barnen vill att de vuxna ska leka med dem. Det är då som man lätt kan känna sig kluven; å ena sidan är det viktigt och roligt att vara med ens egna barn. Å andra sidan bör man ju få städat där hemma. Det är här som vi anser att det är bättre för föräldrar att umgås med sina barn och att istället anlita en  städfirma för hemstädningen.

Få ordentligt städat av proffs

Handen på hjärtat, det är inte riktigt alla som kan städa, även om man gärna vill det. Många kanske skulle vilja städa som ett proffs. Proffsen vet oftast vilka rengöringsmedel och tekniker som gör det bästa jobbet. Det vet man sällan som lekman. Men kan det verkligen vara så svårt att städa? Det är ju inte som att ta ett certifikat som städare, direkt. Nej, man måste inte ta certifikat för att städa, däremot kan man spara tid genom att veta hur man ska städa så att det blir möjligaste effektivaste arbete på så kort tid som möjligt. Här kan du läsa mer om hur man kan anlita hemstädning: https://anettesallservice.se.

Ditt barn behöver inte bli nyckelbarn

22 aug 2019

Under 1970-talet innan antalet fritidsverksamheter runt om på svenska skolor var fullt utbyggda och många skolbarn inte hade någonstans att ta vägen om båda föräldrarna arbetade, hängde man hemnyckeln kring halsen på de egna barnen. De kallades "nyckelbarn" och det var på något sätt mycket synd om de barnen. Ett nyckelbarn som hade hemnyckeln hängande i ett band kring halsen hade inte någon som tog emot när de kom hem på eftermiddagarna, då skolan hade slutat. De gick hem till en tom bostad. Där tog ingen bullbakande mamma eller mormor emot. Istället fick nyckelbarnen ta hand om sig själva och fördriva tiden på något sätt tills föräldrarna kom hem från sina arbeten.

När barnen inte vill gå på fritids

Numera finns det fritidsverksamheter i nästan alla skolor. Inga barn behöver längre gå hem, till en tom bostad, eller inte heller till en bullbakande mamma, pappa eller mor- eller farföräldrar. Trots det finns det ibland större barn, som inte vill stanna kvar på fritids på skolan. Då kan det vara tryggt för föräldrar att de barnen kan ta sig in på egen hand i bostaden. Numera behöver man inte hänga hemnycklar i ett band kring barnens halsar. Istället kan man montera ett elektroniskt lås, med kod. På så sätt behöver föräldrarna inte oroa sig över att barnen skulle tappa bort nycklarna. Det går inte med elektroniska lås och kod. Sedan bör man byta kod med jämna mellanrum. Viktigast är att barnen kommer ihåg den nya koden. Välj en kod som barnen kan komma ihåg.

Anlita en låssmed i Järfälla

När man ska välja en låssmed för byte av lås till ett elektroniskt, eller om man i största allmänhet vill byta lås till säkrare lås, dörrögon (ett kikhål i dörren), dörrstängare, eller säkrare dörrar kan man anlita en låssmed i Järfälla som kan hjälpa en med detta. En låssmed som har låsjour är bra att ha nära den egna bostaden. Den som har varit med om att låsa sig ute, vet att man behöver hjälp snabbt om man behöver kunna komma in i bostaden. Se till att få en låssmed som har låsjour. Då tar de sig in genom brevinkastet, och har då redskap som gör att låset kan öppnas inifrån. Efter det ser de till att montera in ett nytt lås. Har man tappat nycklarna, eller ännu värre fått dem stulna av någon obehörig, måste man alltid byta lås och få nya nycklar.

Frukt gör barnen allerta

10 aug 2019

Upplever du att du dippar under dagen och får allt svårare att koncentrera dig allt eftersom? Du är långt ifrån ensam och i många fall så beror detta på att vi inte förser våra kroppar med tillräckligt mycket energi för att klara av en hel dag. Vi äter kanske en frukost, vi tar en lunch och mellan dessa mål och mellan lunch och middag så äter vi ingenting. Dessa luckor måste fyllas!

Om du upplever att det är jobbigt så ber vi dig även att tänka dig dina egna dippar och dubblera känslan av dessa. Det är nämligen en så påtaglig effekt man ser hos barn. Där blir mellanmålet än viktigare och här är frukt ett väldigt bra alternativ. Det är det för övrigt även för vuxna, men just här och nu ska vi fokusera på barnen.

Varför är frukt ett perfekt mellanmål? Jo, för att det är nyttigt. Frukter är fullproppade med energi, med vitaminer och mineraler; allt som ett barn behöver för att utvecklas och för att må bra.

Liten flicka leker med färgglada klossar på golv.

Frukt på daglig basis ger positiv effekt

En daglig fruktstund i hemmet eller på förskolan gör en enorm skillnad. Innan vi ger ett smart tips gällande beställning av frukt så ska vi även peka på elefanten i rummet. Idag - i en tid av viss kroppshets - så gör många gällande att frukt är onyttigt och att fruktsockret både sätter sig kring midjan och som en hinna över tänderna.

Är detta sant? Till viss mån så finns det fog för detta påstående. Men, då handlar den om större mängder också. Att äta en- eller två frukter om dagen är enbart hälsosamt och ger både dig och ditt barn en nödvändig energikick.

Privat förskola? Beställ en fruktlåda!

Förskolor har väldigt mycket att vinna på att använda sig av frukter i vardagen. Dels så ger en fruktstund en fast rutin som leder till sunda vanor. Dels så kommer barnen att må bättre och dels så skapar den harmoni och lugn då dagen blir för stimmig. En fruktstund ger barnen en chans att sitta ner, ta det lugnt och njuta av tystnaden - det behövs också.

Vårt tips för att slippa hålla på att handla hela tiden - och här vänder vi oss till personal på privata förskolor - är att skapa en beställning av en fruktlåda som kommer veckovis. Det finns idag flertalet företag som erbjuder tjänster inom fruktleverans och detta är något som även vanliga företag- och privatpersoner kan använda sig.

Det handlar om rimliga priser och det handlar om perfekt kvalitet. Ni skriver ned er beställning och får en fruktlåda levererad till dörren. Den fruktlåda ni beställer är varierad och innehåller en massa olika frukter som är av högsta kvalitet. Det senare som en följd av kvalitetskontroller. Tänk dock på allergier i samband med beställningen.

Genom detta kommer man ofta billigare undan än om man ska handla frukt på egen hand. Det är en smidig tjänst som förenklar arbetsdagen och som ger barnen de dagliga andrum de behöver; samtidigt som de får i sig en massa nyttigheter. Och: det blir säkert lite frukt över till personalen också…

När familjeproblemen kräver juridisk hjälp

21 jul 2019

Alla familjer har sina problem som hör livet till. Det hör liksom till, men ibland blir problemen alldeles för svåra att hantera. Det kan vara skilsmässor och separationer eller problem med våld och missbruk. När det är barn inblandade måste man anmäla det omgående till myndigheterna.

När det gäller vårdnaden av barnen och umgängesrätt kan man få hjälp av bindande beslut från domstolen. Då får man en kunnig expert som för ens talan i domstolen.

När problemen inte går att lösa

När man har fastnat i en svår situation där det är barn inblandade kan det vara en lösning att ansöka om ensam vårdnad. När man har fastnat i en vårdnadstvist bör man söka juridisk hjälp omgående.

Då får man all juidisk hjälp som går att få gällande familjens rättigheter och skyldigheter. Det viktigaste är alltid barnens rättigheter och skydd om de far illa på något sätt. Det är aldrig ett skäl att få ensam vårdnad för att föräldrarna inte är sams.

Men en advokat inom familjerätt är väldigt tryggt att ha vid sin sida i en mentalt jobbig process.

Ensam vårdnad

Det är och ska vara en komplicerad rättsprocess att få ensam vårdnad. Men om det är våld och missbruk inblandat går det självfallet betydligt lättare. Samma sak gäller om det finns risk att den ena föräldern kidnappar barnet och vägrar umgänge.

Men med hjälp av en skicklig advokat gäller det att ta fram bevis som räcker för att få ensam vårdnad av barnet eller barnen. Men det är viktigt med personkemin är bra mellan familjen och advokaten.

Men man ska också ha i åtanke att ensam vårdnad endast innebär juridisk vårdnad. Det innebär allt som har med myndigheter att göra, det vill säga skola, vård, adress, pass med mera. Även om man inte har vårdnaden om barnen så säger det inget om umgängesrätten. Det skulle teoretiskt sätt innebära att barnen umgås mer med den som inte har vårdnaden.

Barnens bästa i fokus

Det är alltid barnets bästa som kommer i första hand. Det är viktigt att advokaten får all fakta i vårdnadstvisten för att kunna få till en bra lösning. Alla inblandade måste vara sakliga och lägga känslorna åt sidan för barnens skull.

När det finns risk för att barnet far illa går det före allt annat. Juristernas erfarenhet och kunskaper är guld värd eftersom de vet vilka metoder som kan användas för att utfallet av domen ska blir som önskas.

Så får ni mer tid i familjen

2 maj 2019

Tycker du att du inte har tillräckligt med tid för din famlij och dina barn? När man är småbarnsförälder, delar man verklighet med många andra familjer i samma situation. Det är sällan som barnfamilj klarar sig på en enda lön. Det innebär att båda föräldrar behöver arbeta för att man ska få in de pengar som man behöver för att klara sig. Om båda föräldrar arbetar hel- eller deltid, innebär det att man måste ha barnen på dagis, eller fritids, efter skolan medan man är på arbetet. Först efter jobbet har man möjlighet att hämta barnen från dagis och fritids för att kunna umgås med sina barnen. Ändå är det ofta stressigt. Barnen är trötta, själv är man trött efter jobbet och så ska man hem och laga mat och natta dem. Hur kan man göra för att gå mer tid för sina barn?

Beställ hem mat från internet

Ett sätt att få mer tid över till barnen och som gör att du som förälder slipper dra med barn i affären när man behöver storhandla, är att beställa hem maten via internet. Det kostar endast någon hundralapp att få hem maten. Men om man jämför med att köra bil och betala för bensin, bilförsäkring och skatter, så är det ändå billigare att beställa hem maten från internet. Då får man dessutom bärhjälp och slipper släpa på maten. Det är riktigt bekvämt och lyxigt och det kostar inte mycket extra.

Låt ditt fritidsintresse vara barnen

När man har småbarn är det viktigt att visa att barnen är viktiga. Barn är väldigt beroende av sina föräldrar. Märker de att deras mamma och pappa tycker att det är viktigt att umgås med sina barn, kommer de att känna det och uppleva att de är viktiga personer. De mår bra av att spendera tid med sina föräldrar. Det som många inte tänker på är att tids nog kommer barnen inte vilja spendera tid med sina föräldrar, så njut av att barnen tycker det är roligt att umgås med mamma och pappa medan de är små. Tids nog kommer de vilja göra egna saker.

Anlita hemstädning av städfirma

Man kan gott och väl beställa en hemstädning, utan att känna det minsta skuld för att man gör så. Genom att slippa städa varje vecka får man tid över till annat som känns viktigt att göra med sina barn. Här kan du läsa mer om hemstädning på Södermalm: https://www.kontorsstädningsödermalm.se/hemstadning.

När du vill att ditt barn ska vara i fokus

23 apr 2019

Det sägs mycket i den svenska lagen om att barns bästa ska vara i fokus. Det står det i Socialtjänstlagen, och i den lag som påverkar barnet allra mest; lagen om barns vårdnad, boende och umgänge. Ändå är det ganska tydligt i vissa fall, att det som är barns bästa inte tas till vara, trots lydelsen i lagen, att i alla beslut som rör barnet själv, ska barn tillfrågas om hur de önskar att just deras vårdnad, boende och umgänge ska se ut. I stället varierar fokuset till att barnet kommer till tals i besluten väldigt mycket mellan domstolarna och väldigt mycket beroende på hur socialtjänsterna i de olika kommunerna väljer att arbeta. Antingen har de barnperspektiv på allt de gör, eller så har de föräldraperspektiv på sitt arbete – och barnen kommer i kläm.

Många socialtjänster åsidosätter barnperspektiv

Alltför många gånger, förlorar kommunernas socialtjänstser det viktiga barnperspektivet. Många som arbetar med dessa frågor säger, och anser att det är väldigt svårt att ta reda på hur man kan prata med barn och hur man ska arbeta så att barnets vilja kommer till uttryck. Men forskningen på området säger att det går. Om socialtjänstarbetarna tycker det är svårt, för att inte säga omöjligt att prata med barn, finns det ju en hel yrkesgrupp som har som sitt arbete och kompetens att prata med barn; barnpsykologer. Varför anlitar man i så få fall barnpsykologer när man ska ta reda på vad barn vill och vad de önskar sig? Istället för att anlita dem som faktiskt kan detta, arbetar man med föräldrarna och utgår endast från vad de säger. Förutom föräldrarna pratar man även med dagispersonal och skolpersonal ifall barnen går i skola.

Snedperspektiv i vårdnadstvister

Istället för barnperspektiv när det kommer till att kunna döma om barn och deras vårdnad, boende och umgänge, blir det snedperspektiv. Socialtjänsterna är oftast de som får uppdraget av domstolarna att ta reda på vad som är bäst för barn i de fall att det pågår en vårdnadstvist. Om då socialtjänsten endst är inriktad på vad de vuxna runt barnen säger och tycker, då fattas bestuten helt och hållet utan att någon tar reda på vad som är bäst för barnet, och vad barnet har att säga om sin egen situation. Detta är mycket allvarligt, speciellt om barnet inte har det bra hos någon av föräldrarna. Om du som är förälder och kämpar för att skydda ditt barn, kanske mot den andra föräldern, då måste du skaffa dig bästa tänkbara advokat som arbetar för ditt barn och som påverkar domstol, polis och socialtjänst för att ta reda på vad som är bäst för just ditt barn. Läs mer här om det inte är bra med gemensam vårdnad för ditt barn: https://www.gemensamvårdnad.com.

Anmäl ditt barn till riskettan i Stockholm

4 apr 2019

Hur ska man som förälder våga släppa taget och inse att det lilla knytet - som alldeles nyss låg i vaggan - numera är stor nog att få köra bil? Det är en fråga som alla föräldrar ställs inför och gemensamt för de flesta är att den kommer lite för fort. Plötsligt så kommer dagen då barnet har nått den ålder som krävs för att få övningsköra och där barnet i fråga vill börja lära sig att köra bil. Det måste man acceptera.

Att få köra bil och ta ett körkort är en naturlig del och ett viktigt steg i varje människas liv och det handlar - till mångt och mycket - om det avgörande lilla klivet mot att äntligen bli vuxen. Vårt råd är att man applåderar detta, att man uppmuntrar barnet att ta körkort så fort som möjligt - men att man ger de absolut bästa förutsättningarna längs vägen. Något som startar med den viktiga riskettan.

Riskettan ger viktigt information som leder till säkerhet

Riskettan är obligatoriskt att genomföra om man vill ta körkort. Vi skulle säga att just det kravet ger bättre bilförare och en säkrare trafik - ett ypperligt verktyg för att nå den nollvision som finns i Sverige. Vad kan du som förälder förvänta dig om du anmäler ditt barn till riskettan i Stockholm och vad kan denna utbildning, rent konkret, ge ditt barn för nycklar? Här är några moment som kommer att behandlas:

  • Konsekvenserna av rattfylleri, drogmissbruk och trötthet. De flesta olyckor som sker i Sveriges trafik har någon av ovanstående skäl som grund. Riskettan innebär att man informeras om risker, omfattning, konsekvenser, hur kroppen påverkas - på sikt och här och nu - samt hur man undviker dessa situationer (både på egen hand och där andra är inblandade.
  • Reglerna för trötthet och rattfylleri.
  • Olycksrisker för ålder och kön
  • Hur yttre omständigheter påverkar bilkörning. Prat i mobilen, passagerare som distraherar, hög musik och stress exempelvis
  • Hur olika attityder och beteenden påverkar i trafiken.

Kort och gott: riskettan som är obligatorisk för ditt barn i Stockholm kan också vara den del av utbildningen som är absolut viktigast; den leder till ett ökat riskmedvetande, en ärligare bedömning av sin egen status, en större insikt i hur olyckor sker och hur man undviker att hamna i farliga lägen. Vi skulle säga att denna del av utbildningen är den som tryggt kan göra att du som förälder vågar låta ditt barn sätta sig bakom ratten.

Frågan är om inte fler - även vuxna som har körkort - skulle behöva genomföra riskettan? Den blev obligatorisk först 2009 och många av de som tog sitt körkort innan dess skulle må bra av att lära sig mer om alla risker som finns och hur man, helt enkelt, kan bli en säkrare bilförare. Riskettan gör skillnad!

Globens Trafikskola erbjuder denna utbildning.

← Äldre inlägg