Att uppfostra ett barn på rätt sätt

Att uppfostra ett barn är att jämföra med ett jobb, ett jobb där du arbetar hela tiden och där du inte kan ta ut några fridagar. Det handlar om ett stort ansvar och gemensamt för varje förälder är ett mål i att i slutändan ha ”skapat” en människa som smälter in bra i samhället, som är snäll, som respekterar andra, som följer lagar och regler och så vidare. Det är målet – men vägen dit är annorlunda beroende på vilken familj man tittar in i. För; låt oss vara ärliga här; barnuppfostran är något som verkligen skiljer sig åt.

 Vi är alla olika, en del har temperament, en del är lugna, en del är blyga, en del gillar det, en del gillar det ena medan en annan gillar det andra. Dessutom är våra barn individer också och där man måsta ta hänsyn deras personligheter och deras unika sätt också. Att ställa sig upp och säga – så här uppfostrar du ditt barn på bästa sätt; det skulle inte bara vara dumt. Det skulle vara direkt felaktigt. Däremot så kan man säga att – så här uppfostrar du ett barn på bästa sätt – och komma med några generella saker som bör finnas i varje förälders huvud. Det vill säga; komma med några tips och lite hjälp på vägen och det ska vi också göra här nedan.

Innan dess dock; att uppfostra ett barn må vara ett jobb som aldrig tar slut och det må innebära att du inte får några fridagar – men vi garanterar följande: det är det bästa jobb du haft och du kommer aldrig att vilja vara ledig. Betalningen är dessutom omätbar.

 Hjälp med barnuppfostran – några tips

  • Gränser. Att sätta gränser är A och O då det gäller barnuppfostran och här krävs det både disciplin och konsekvens. Du kan inte ha tydliga regler ena dagen bara för att nästa strunta i dem. Det gör barnet förvirrat och det skapar rotlösa barn som ständigt testar er och era gränser.
  • Kärlek. Barnet ska höra – så ofta som möjligt! – att ni älskar henne/honom. Beröm och uppmuntra, se till att ge närhet i form av kramar och pussar. Ett barn känner från första början igen er och kan redan vid tidig ålder tyda era ansiktsuttryck, hur ni talar och kan ert kroppsspråk bättre än någon annan. Värt att tänka på. Ge även komplimanger och uppmuntra barnet att göra saker på egen hand. Ur stolthet kommer självförtroende som ger en självständig individ.
  • Kritik. Viktigt är att du kritiserar det fel som barnet begått och inte människan. Säg till vad som varit fel och att du inte vill se det upprepas – men säg även att du älskar barnet på samma gång. Hån och ett förminskande av barnet – exempelvis inför syskonen – är totalt meningslöst och enbart skadligt.
  • Att verkligen ta sig tid med barnet är oerhört viktigt; men det är svårt att göra så i dagens stressade samhälle. Öronmärk tider på dygnet för ditt barn där ni kan leka, prata eller göra andra saker. Se till att ha gemensamma middagar i familjen och se till att ruta in dagar i ert schema för gemensamma aktiviteter. Lördag – museum. Fredag – lek i parken. Söndag – Bio.
  • Involvera barnet. Tala aldrig över huvudet på barnet – i synnerhet inte om det rör barnet i fråga. Bjud in och låt det vara med i era samtal. Förklara - vad, varför, hur – och låt barnet lära sig hur god kommunikation ser ut redan från början.
  • Rutiner: lär ditt barn vikten av rutiner redan tidigt. Borsta tänderna, gå på pottan, middag klockan 18.00, läggdags klockan 19.30 och så vidare.
  • Du är en förebild! Kom ihåg att allt du gör snappas upp av ditt barn. Är du vänlig, visar respekt, är glad, snäll och trevlig så kommer ditt barn att ta upp dessa positiva egenskaper. Beter du dig på motsatt sätt så kommer barnet att ta efter det. Ditt barn blir till mångt och mycket en spegelbild av dig själv. Vem vill du att ditt barn ska bli?

liten kille tittar på man