Vilka skönhetsideal för vi vidare till våra barn?

Skönheten kommer inifrån, tycker vi om att säga, samtidigt som vi i vårt samhälle ofta låter den yttre skönheten vara det som avgör hur vi behandlar människor omkring oss. Denna dubbeltydlighet är så klart inget som undgår våra barn, de har som bekant en tendens att göra som som vi gör, inte som vi säger. De märker så klart till exempel att det finns en press på kvinnor att göra sig vackra, medan män förväntas vara starka och ta för sig. Även om könsrollerna blivit mer nyanserade och tillåtande, lever mycket av detta gamla tankesätt kvar, och kommer kanske alltid att göra det, kanske allra mest i en storstad som Stockholm.

Vem vill att ens barn ska använda botox?

Att genomgå en skönhetsbehandling ses inte längre som ett särskilt drastiskt steg för en kvinna att ta till för att bättra på sitt utseende. Samtidigt vill nog nästan ingen förälder att ens barn ska genomgå en operation i kosmetiskt syfte, eller genomgå behandlingar med botox eller fillers. Som förälder vill man att ens barn ska ha självförtroende nog att vara nöjd med och acceptera sitt utseende och inte oroa sig för vad omvärlden tycker.

Skönhet föder framgång

Tyvärr blir det inte så för många unga tjejer i Stockholm. I stället finns ett ständigt fokus på utseende och skönhet i reklam, tidningar och i tv. De skådespelare och musiker som blir riktigt stora blir det inte sällan på grund av sitt utseende och det sänder givetvis signalen att skönhet ger framgång. Så har man inte det rätta utseendet är det kanske inte så konstigt att man vill göra någonting åt det.

Många unga drivs av en önskan att bli något - att bli rik, berömd och inflytelserik. Många har dessutom uppfattningen att vägen dit går via YouTube och sociala medier, där ett vackert utseende snabbt visar sig ge fördelar. Inte sällan har dessutom så kallade influencers ett stor fokus på just utseendet; det handlar om sminktips och rekommendationer av diverse produkter som influencern får betalt för att göra reklam för.

Skönhetsbehandlingar är inget för unga

Många unga tjejer blir alltså från tidig ålder inskolade i skönhetstänket och som förälder krävs det rätt mycket för att ge barnen en alternativ måttstock, att övertyga sitt barn om att skönhet faktiskt inte är allt utan att andra kvaliteter är minst lika viktiga. Många tjejer väntar på sin artonårsdag då de kan göra läpparna med fillers eller släta ut en liten rynka mellan ögonbrynen med botox. Börjar man med skönhetsbehandlingar i ung ålder är risken stor att man faktiskt fastnar i ett mönster man inte kan ta sig ur. Upplevelsen av det egna utseendet tänjs alltmer med tiden och man tar till mer och mer extrema åtgärder för att nå sitt idealutseende.

Unga människor bör inte använda botox annat än för vissa medicinska åkommor, som till exempel migrän. Även om behandlingen inte kan beläggas med några direkta biverkningar finns det inget skäl till att låta behandla skrattrynkor och fina linjer i ansiktet. Det tyder på en förvrängd självbild. Botoxbehandlingar är för människor som är i medelåldern och uppåt och som vill behålla ett yngre utseende några år till, inte för unga människor som knappt slutat växa. Att skönhetsbehandlingar bland unga normaliseras är inte en bra utveckling. Samtidigt kan man så klart inte lösa detta genom att stifta lagar och förbjuda, eftersom behandlingar med botox och fillers faktiskt kan göra positiv skillnad för en del människor. Nej, det handlar om att få barn och unga att inse att de är fina som de är, och att faktiskt upprepa den gamla klyschan att skönheten kommer inifrån och inte via botoxsprutor.

Vill du läsa mer om botox kan du besöka https://www.botoxstockholm.biz.

31 Jul 2018