Var noga med barnens kost

Som förälder så har man ansvaret för att sitt barn ska må så bra som möjligt. Alla föräldrar vill det bästa för sina barn - frågan är bara varför dessa goda intentioner ibland misslyckas? jo, av den enkla anledningen att vi är människor och att vi har egna liv - med allt vad det innebär. Som barnlös så kan det låta som en självklarhet att man inte ger sina barn godis, att man ser till att barnet går och lägger sig i tid, att barnet inte ska kolla på tv eller ta mobilen för att titta på tecknad film. men: hur är det då egentligen då barnet väl är fött? Jo, för många sker det hela tiden en liten förskjutning av vad som är okej.

Där det från början var fullt fokus på nyttig mat så börjar det smyga sig in lite onyttig sådan då den är lättare att tillaga. Där sömnrutinen en gång var extremt viktig så kan en timme hit- eller dit plötsligt inte göra något och där tv-tittande var ett stort nej så blir det efter ett tag en nödvändighet för att själv få lite lugn och ro.

Gränserna flyttas och det är naturligt. Till mångt och mycket så handlar det om att man som förälder behöver andrum - man jobbar heltid, man ska hinna med att städa, handla, laga mat - och att det sista man behöver är ett barn som skriker. 

Dock: de gränser som man satt upp får inte suddas ut helt. Försvinner gränserna - ja, då har man gjort både sig själv och sitt barn en rejäl björntjänst. Ett typiskt område som vi konkret kan peka gäller kosten och vikten av nyttig sådan.

Sämre kost ger hål i tänderna

I västvärlden så har ett stort problem dykt upp under de senaste årtiondena och som en direkt följd av vad vi äter: nämligen fetma. tyvärr är detta inte någon som barnen är förskonade från. Nej, barnfetman har kommit att öka kraftigt och även om vi i Sverige är relativt förskonade så bör ökningen i resten av världen ses som en klämtande varningsklocka. Vi har inte råd att skicka våra sämre vanor vidare. För första gången i världshistorien så äter fler människor ihjäl sig än antalet som dör i svält. Skrämmande.

I Sverige kan vår kost kopplas till andra problem än just övervikt - nämligen hur våra tänder ser ut och här finns det verkligen anledning att, som förälder, ta frågan på allvar. Barns tänder är nämligen mycket känsligare än vad vuxnas är och det innebär att man måste hålla koll på vad man lägger på tallriken. Kort sagt: den där lilla mutan i form av en godis för att köpa barnets tystnad kan i slutändan ge stora besvär i form av hål i tänderna.

Där måste gränsen hållas till varje pris och där kan man som förälder inte tillåta sig att flytta den framåt. Om vi skulle ge några tips kring tänder och vad barn bör äta och inte så kan följande punkter vara viktiga att veta:

  • Vila. Småätandet har en negativ effekt för barn då saliven inte hinner jobba på det sätt som det måste göra. Saliven neutraliserar syror och stoppar barnet hela tiden något i munnen så fylls det hela tiden på med nya syror som attackerar tänderna.
  • Vatten. Ett av de stora problemen i dagens samhälle är tillgången på läsk. där vi förr såg en läskflaska som något exklusivt och något som hörde helgen till så har den idag förvandlats till en törstsläckare att använda i vardagen. För barn - och vuxna - så räcker det med att dricka vatten. Undvik läsk, undvik juice och undvik saft - vatten släcker törsten och är bra för tänderna.
  • Klibbigt - nej tack: En bra tumregel är att klibbiga saker ska undvikas. Russin, majskrokar, kakor, honung och saft är typiska livsmedel som gott kan stanna kvar i butiken. Köp frukt istället - det lindrar sötsuget hos barnet.
  • Lev: Du behöver inte sätta ditt barn i någon typ av socker-karantän. Viktigast är att ni håller er till att ge godis kanske en dag i veckan. Det gamla lördagsgodiset håller ännu. Ett tips här är att barnet äter upp sitt godis så fort som möjligt snarare än att dra ut på ätandet genom hela dagen.
  • Borsta tänderna. Gör det till en vana att barnet borstar sina tänder två gånger om dagen. Låt barnet borsta själv och vara gärna med och instruera med din egen tandborste i din egen mun. Trilskas ditt barn? Gör tandborstningen spännande. Lek att barnet mun är en grotta där tandborsten kan gå på upptäcktsfärd eller låt barnet borsta dina tänder. Använd din fantasi och förvandla tandborstningen till en lek (en allvarlig och nyttig sådan).
8 Oct 2017