Utsmyckning av lekplatser och skolgårdar med linjemålning

Det är ingen slump att asfalt täcker de flesta av landets skolgårdar. Den är tålig nog att dagligen stå emot trampet av tusentals små fötter, samtidigt som den inte rör upp damm på samma sätt som grus. På en asfalterad yta kan man springa, hoppa hopprep, leka och spela bollsporter som basket och fotboll. Eller hoppa hage och leka kull.

Linjemålning kan vara lösningen

Att själv rita upp sin hopphage eller på annat sätt få utlopp för sin kreativitet genom att rita med krita på asfalt har i lång tid varit mycket populärt bland skolbarn. Krita är utmärkt för att rita saker med på asfalt, men tyvärr bara till nästa regn. Vill man ha något mer beständigt måste man måla med en mer bestående färg. Här kan det vara läge att kalla in ett företag som sysslar med linjemålning. Linjemålning utförs oftast på platser som gator, vägar, parkeringshus osv, men många företag som sysslar med linjemålning erbjuder även utsmyckning av skolgårdar och lekplatser.

Färgprakt till fantasins gräns

Man ska nu inte tro att man är tvungen att nöja sig med den typ av vita och gula fluorescerande färg som används för att rita upp mittlinjer och övergångsställen. Nej, det finns oftast en mängd olika typer av färger och kvaliteter att välja bland. Att färgen är miljövänlig är väl en självklarhet när det är barn inblandade, men det är också viktigt att färgerna är vackra att se på och sätter sprätt på fantasin.

Många företag erbjuder färdiga produkter som spelplaner, hopphagar och andra figurer, men man kan också göra egna önskemål. Varför inte låta barnen få som skolprojekt att själva designa sin skolgårdsutsmyckningar? Av barnens teckningar kan man skapa hopphagar eller andra typer av spel, eller bara låta dem definiera en yta av skolgården. Andra populära motiv är matematiska figurer eller kartor. En världskarta som barnen kan hoppa omkring över är både inbjudande för fantasin och lärorik på samma gång.

Anlita proffs

Som skolpersonal har man mycket att vinna på att kontakta ett bra och etablerat företag som erbjuder linjemålning och utsmyckning av skolgårdar och lekplatser. Tillsammans med barnen kan ett företag specialiserat på linjemålning skapa nytt liv åt skolgården och sätta fart på kreativiteten och leklusten.

Vill man ha målningar och dekorationer som håller för år av lek gör man rätt i att anlita professionella yrkesmän som använder de rätta produkterna, utan att för den skull göra avkall på hälsa och miljö. En bra utsmyckning ska hålla i många år och vara till fromma för många årskurser av leksugna barn. Med tanke på den påfrestning en asfalterad skolgård får utstå läsår efter läsår är det tydligt att det behövs rejäla grejer.

Se er omkring

Behöver ni hjälp med inspirationen finns ofta gott om förslag och exempel på tidigare arbeten att kolla in. Varför inte ta en liten studieresa runt i er kommun och studera hur andra skolor har gjort? Att hämta inspiration och intryck från oväntade håll är det som får den kreativa glöden att spraka, vilket ju är huvudsyftet med att sätta färg på tillvaron.

12 Feb 2018