Tips på övningar vid barngymnastik

Det finns massor med bra övningar för barn vid barngymnastik, här är ett axplock av vad ni kan hitta på.

Något som alla barn tycker är roligt när de väl lärt sig att göra det, är kullerbyttor. Kom ihåg att använda mjuka mattor under så barnen inte får ont i ryggen eller huvudet.

Även handstående, att stå på händer, är väldigt kul. Låt barnen börja mot en vägg, därefter kan de balansera mot någons armar. Tillslut kanske de kan stå helt på egen hand.

Att hjula är också riktigt roligt. När de lärt sig att hjula kan man avancera till en rondat, där benen ska vara ihop istället för isär som i en vanlig hjulning.

För att öva upp balansen så kan barnen öva på att gå balansgång på ett rep som ligger på marken, därefter kan man avancera det till undersidan av en bänk.

Något som barn tycker är riktigt roligt är hinderbanor. Det finns massor med olika uppsättningar och varianter på hur ni kan bygga upp den. Inkludera följande så har ni garanterat ett vinnande koncept: pallplintar, tjockmattor, satsbrädor, rockringar, plintar, bänkar, rep, lianer och ribbstolar. Om ni vill göra det extra svårt så får barnen inte nudda marken.

Barn brukar även tycka om musik, så sätt ihop en bra spellista med barnens favoritmusik och gör olika dansövningar. Exempel på roliga dansövningar:

  • Dansstopp

När musiken är på så ska barnen dansa och när musiken pausas så måste de stå helt still.

  • Djurstopp

En variant av dansstopp, men istället för att dansa när musiken spelas så ska barnen härma djur. När musiken är pausad ska barnen stå helt stilla.

  • Ringstopp

Även här vill vi att barnen ska röra sig till den påslagna musiken, men här ska de springa omkring istället. När musiken pausas så ska barnen hitta en rockring och ställa sig i. Rockringarna ska ligga utspridda på golvet.

  • Hela Havet Stormar

Ställ stolar med ryggarna mot varandra, en stol mindre än antalet barn. När musiken är på ska barnen gå åt samma håll i ring runt stolarna. När musiken tar slut ska alla barn försöka hinna sätta sig på en stol. Den som inte får någon stol åker ut, men den kan fortfarande vara med och dansa på sidan av i nästa vända.

Om man inte vill ha musiklekar så finns det vanliga lekar som barn uppskattar. Några förslag är Under Hökens Vingar och Skeppsbrott.

Läs mer om barngymnastik här: http://www.barngymnastikstockholm.se/.

liten tjej gungar

4 May 2017