Städa tillsammans med dina barn!

Att städa brukar inte vara det roligaste barnen gör. De gillar ju, precis som vi vuxna att ha det roligt ,göra roliga saker, mysa, ha det bra och låta tiden gå åt (vad de tycker) är meningsfulla saker; som att leka. Det bästa de vet (i alla fall när de är små) är att få leka med den som är deras förälder. Alla barn ser upp till sina föräldrar, och inte så konstigt det är ju föräldrarna som ser efter att barnen får precis det de behöver; mat, sömn, trygghet och kärlek. Barnen är inpräntade att härma vuxna. Det är ju så de lära sig prata, gå, röra sig, utforska världen och så vidare. Allt detta vet väl du som är förälder redan. Att då få leka med den som är vuxen och barnens förälder är det allra roligaste de kan tänka sig.

Inte bra när man inte hinner med barnen

Ibland tycker man ju inte riktigt att man har tid att leka med sina barn. Man måste ju jobba, och när man väl är hemma med barnen, måste man laga mat, diska, städa, tvätta och så vidare, och så vidare. Man kan ju faktiskt kombinera detta med barnen.Varför inte låta barnen vara med i städningen, matlagningen och i tvättstugan? Det är ändå inte särskilt länge som de vill göra det, men så länge de själva tycker att det är kul, kan man som förälder göra det till en rolig lek, då de får vara med sin förälder och spendera tid tillsammans.

Vänj barnen vid goda vanor

Det som är poängen här är att om barnen vänjer sig vid att en gång i veckan städar man; alla städar, då blir det en god vana för barnen till sist. Tids nog är de så stora att de varken vill vara med dig som förälder, eller vill städa. Då är de så pass stora att du kan förvänta dig att d städar självmant, eller att du får så lov att muta dem, med till exempel månads- eller veckopeng, och då arbetar de för att få sin ”lön”.

Nu är det kanske så att du önskar att det vore så här. Det är väl lite av önsketänkande att det skulle fungera detta. Och handen på hjärtat, det är många som inte får ungarna varken att städa som små, eller som stora. Då kan man faktiskt lägga ambitionerna åt sidan. Ta städhjälp och ändå ha tiden över till sina barn – när de vill det. Har du en bra relation till dina barn blir inte frigörelsen så hemsk för barnen. Då kan du släppa dem och de fattar att du är kvar när de behöver det.

Anlita hemstädning om du inte hinner städa

Det är inte så farligt att anlita hemstädning, och strunta i att städa. Med RUT-avdraget kommer du lindrigt undan. Du drar av som mest 25.000 kronor per år och per person, om du är under 65 år, vill säga, över 65 får man dra av som mest 50.000 kronor. Men vem ska man anlita? Kan man lita på vem som helst? Det bör man inte göra. Det är bäst att anlita en seriös städfirma som kommer hem till dig. Be om offert och referenser innan du bestämmer dig. ÄR du ända osäker kan du alltid kontrollera dem på allabolag.se. Då ser du om de har betalat in skatt, vad de har för omsättning, vinst, företagsledning och hur länge de har funnits som bolag. Det är också bra att få en städfirma som arbetar när ditt hem. Vill du hitta det kan du alltid googla hemstädning Sollentuna, om du råkar bo där, annars skriver du din ort i sökfältet. Fortsätt läsa här om du vill veta mer om hemstädning i Sollentuna.

1 Mar 2018