Själv är bästa föredöme för barnen

Tycker du som förälder att det är svårt att få barnen att städa efter sig? Vad ska man göra när de bara struntar i städningen? Ska man tjata, uppmuntra dem med godsaker, liten städpeng, eller ska man vara sträng och hota med utebliven wifi, veckopeng eller vad ska man göra? MÅnga föräldrar har rivit håret i frustration över barn som bara lämnar disk, leksaker strödda över golvet, som tar fram saker de leker med och sedan bara springer iväg. Är man då trött, kanske man inte orkar städa efter dem. Då önskar man att barnen bara gick med på att städa, då skulle hemfriden lägra sig på nytt i hemmet. Så vad kan man göra? Här kommer några tips på vad man kan göra på ett tidigt stadium.

Barn lär sig av oss

Barn härmar ju oss. Det är så de lär sig tala. De tittar mycket på dig när du pratar och formar munnen efter de ord som vi säger, tills de själva kan forma orden. De ser hur du klär på dig och vill klä sig på samma sätt. Barn som ser sina pappor raka sig vill raka sig på samma sätt. Ganska sött, eller hur? På samma sätt är det om vi vill att de ska lära sig städa efter sig. Om vi städar upp efter oss och städar upp efter barnen, och ber dem hjälpa till, då är det lättare att få dem att börja städa upp efter sig. Barn gör ju  som du gör, inte som du säger.

Visa barnen var alla saker ska vara

Om du ordnar det så att alla saker har en egen plats; lego i en egen låda, små bilar i en låda, dockor för sig och så vidare, då är det lättare för barnet att städa upp efter sin lek. Man kan köpa olika hyllor på Ikea, med lådor till alla olika leksaker. Man kan till och med köpa lådor i olika färger så blir det lättare att sortera dem i olika lådor.

Skapa rutiner och vanor

Genom att skapa rum för rutiner och goda vanor, blir det lättare att hålla det städat. Om man osm förälder avsätter till exempel varje lördag som en städdag, då vet barnen vad som ska hända på lördag. Vill de då springa iväg och leka, måste de först städa sina rum, innan det blir dags för lek. Sedan kan man ta steget längre och sortera ut det som barnen inte leker med längre, åka med det till Myrorna, eller sälja på Blocket. Då ser barnen att någon annan kan få eller köpa det som barnet inte vill ha längre.

Ha tålamod

Att ha tålamod är en dygd, som inte är alla förrunnat, men försök i alla fall. Barn lär sig bättre och tycker det är roligare när vi inte blir otåliga eller arga. Är vi glada när vi städar, uppfattar barnen det och ser det som en naturlig del i livet. Man måste inte alltid lyckas heller. Börjar man i liten skala är det bra. Något litet är bättre än inget alls.

Om du tycker det är svårt hinna få tiden till städningen och bor i Göteborg, kan du fortsätta läsa här.

16 Jul 2018