Saker du kan snickra med barnen

Finns det något som går upp emot en stund av gemenskap tillsammans med barnen. Här ger vi tips på saker du kan snickra med barnen.

Lägg en grund

Börja med att göra en rejäl verktygslåda. Det är många viktiga moment att lära sig bara genom att göra en låda tillsammans. Ni tränar till exempel på att mäta, såga, skruva, limma och måla. Här lägger du den första grunden till kunskaper som ger snickarglädje.

Köp in verktyg tillsammans för att få ett bra utgångsläge. Det finns speciella verktyg för de små, men de är inte att rekommendera eftersom de är svåra att hantera och resultatet blir därefter. Barnen kan lära sig att hantera riktiga verktyg om de får göra det i lugn och ro och med handledning. 

Vad kan ni snickra tillsammans?

Utomhus kan ni göra en sandlåda. Tänk på att inte göra den för liten för leksaksbilarna behöver rejäla vägar att köra på. Gör den inte heller för stor. Det kan vara praktiskt att kunna lägga över ett lock av något slag för att slippa katter som använder lådan för sina behov.

Vill ni bygga gungor eller gungbrädor kan det vara bra att rådfråga en bygghandlare eller kolla information på nätet. Här gäller det att bygga säkert så att man undviker onödiga risker.

Ger ni er på ett lite större projekt på gården kan det passa bra med en lekstuga. Varför inte göra den så pass stor att det går att sova över där? Det blir ett spännande alternativ till att tälta på tomten.

Inomhus finns det en hel rad med saker som ni kan snickra tillsammans. Gör till exempel förvaringslådor, docksängar och garage. Här är det bara fantasin som kan sätta gränser. Barnen brukar ha massor av idéer så ta med dem redan i planeringsstadiet så blir byggandet ännu mera spännande.

Kanske kan de börja med att rita hur saken ska bli och därmed göra sin egen ritning. Det behöver inte vara skalenligt men ett sätt att lära sig vägen till att bygga. 

Att tänka på när man ska snickra med barnen

 

  • Lägg en bra grund med verktyg och verktygslåda för att komma igång
  • Köp inte barnverktyg, de är svåra att bygga med
  • Ta med barnen i planering och design av de olika projekten. Deras kreativitet berikar
  • Bygger ni sådant som barnen ska klättra på, tänk på säkerheten
  • Var inte rädd för skador som kan uppstå. Ladda upp förstahjälpen-lådan med plåster, kompresser och tryckförband.
18 Feb 2020