Så får du barn trivas på nytt ställe

Har du barn och ska flytta? För många barn kan det verka skrämmande att flytta in i en ny bostad. Små barn har inga referenser och förstår inte vad det innebär att flytta in i ett nytt hus. Som vuxen har man säkert varit med om en del flyttar, men ett barn förstår inte själva innebörden i att flytta. Därför bör man som förälder hjälpa barnet att flytta med och göra själva flytten så trygg som det bara är möjligt. Det bästa man kan göra är att prata med sitt barn. Hur gör man det på bästa sätt då? Här ger vi några bra tips på hur man kan hjälpa barnet med en förestående flytt.

Läs böcker om barn som flyttat

Det finns många bra och pedagogiska böcker om barn som flyttar. Det finns böcker om det för barn i olika åldrar. För de minsta barnen, mellan 3-6 år finns boken om "Juno och Jillis flyttar" av Anna Bjelkholm och Mia Olofsson. Sedan finns även "Olle flyttar" av Berit Åberg och Mati Lepp för samma åldrar. För lite större barn finns "Fiffi vill inte flytta" för barn i lägre skolåldern, av Thomas Schmid och Stefanie Scharnberg. För liknande ålder finns "Ella flyttar" skriven av Ragnhild Cassel och Anna Westerman. Vill man inte köpa böcker kan man alltid låna dem från ett bibliotek. Att läsa om barn som flyttar, hjälper barn att förstå lite mer om vad en flytt kan innebära. Att förbereda barn på en omställning är en bra hjälp och stöd för barnet att förstå vad de ännu inte förstår.

Visa bild på nya huset

Har man en bild på huset, kan man visa bilder på huset och berätta om hur det ser ut, kanske berätta att barnet ska få eget rum, visa bilder på trädgård och tomten, om det finns bilder. Om det inte finns kan man åka till platsen och ta bilder för att visa barnet, eller be någon som bor nära det nya hemmet att ta bilder på hur bostaden eller villan ser ut. Sådant underlättar mycket för barnet att förstå och göra sig en bild av hur det kan komma att bli att bo på ett nytt ställe. Om det går, om man endast ska flytta inom en och samma kommun, kan man åka till platsen och visa vart flytten går. På så sätt blir det mer verkligt för barnet vart flytten går och hur det kan komma att bli.

Sedan är det mycket praktiskt som ska göras innan själva flyttlasset kan köras till det nya stället. Känns flyttstädningen jobbig och arbetssam? Varför inte anlita en städfirma som gör till exempel en flyttstädning i Linköping åt dig? Då får du mindre att göra själv. Lycka till!

14 Sep 2019