Professionell hemstädning och barn

Vi lever i en tid så stressen blivit en del av vardagen. Vi stressar till och från jobbet - särskilt personer som bor i Stockholm - och kan sitta flertalet timmar per vecka i en buss, på tunnelbanan eller i en bil. Vi stressar därefter för att hinna handla, laga mat och för att hämta barnen på förskolan. Till detta finns även en annan osund stress som handlar om att vi jämför oss med andra. Påtaglig är det faktum att många använder sig av Instagram och ser att exempelvis goda vänner och deras familjer alltid verkar lyckliga och att man själv sitter i ett organiserat kaos där man knappt kan andas.

Det senare är något vi måste ta ett steg bort ifrån. Att hela tiden jämföra sig med andra gör egentligen ingen glad. Att dessutom jämföra sig med en slags förljugen verklighet är något som enbart är förminskande och som tar bort de egna goda sidor man har i sin egen familj. Mycket kan sägas om instagram; men särskilt verklighetsanpassad är inte bilderna som läggs ut. Det handlar om en slags privat marknadsföring som inte riktigt stämmer med verkligheten; bakom den fina fasaden finns det - i alla familjer - sprickor som aldrig visas upp.

Stressen då: hur ska man hantera denna och hur ska man som en småbarnsfamilj? Många väljer idag att ta hjälp med vissa delar av vardagens alla måsten och göromål. Att exempelvis anlita ett städföretag för hemstädning är ett typiskt exempel på detta där en familj i Stockholm kan köpa sig lite mer kvalitetstid. Man får, genom hemstädning, sitt hem städat på givna dagar och tidpunkter och de timmar som städningen skulle tagit i egen regi kan istället läggas på andra, mer högprioriterade saker.

Lär jag mina barn dåliga vanor genom hemstädning?

En naturlig fråga kan komma i detta: vill vi lära våra barn att det är okej att ta hjälp med hemstädning? Vill man inte som förälder visa vikten av att på egen hand hålla rent och fräscht hemma? Vi kan förstår denna fråga och vi kan egentligen bara ge ett svar. Det handlar om en avvägning. Självklart så vill du inte lära dina barn att det är okej att grisa ner hemma så det ändå är någon annan som städar. Därför kan hemstädning ses som ett komplement.

Det vill säga; din hemstädning kommer att äga rum då du - och dina barn är på jobbet och i skolan. Barnen ser alltså inte att er hemstädning sker i professionell regi. Det innebär att du - tillsammans med dina barn - kan hålla rent, som vanligt, under kvällarna. Städa köket efter middagen, städa barnens rum efter lek och håll ordning i hallen då ni väl kommer hem. Under helgerna så kanske barnen kan vara med och dammsuga lite samt torka golven. kort och gott - ni får grunden lagd genom den professionella hemstädning ni använder; men ni som föräldrar kan ändå lära er barn sunda vanor och värderingar gällande städning, underhåll och hygien.

Vi ska även tillägga att det inte på något sätt innebär att man utnyttjar människor genom att ta hjälp med hemstädning och andra hushållsnära tjänster. Det handlar till syvende och sist om att köpa sig mer tid att spendera med det viktigaste i livet: sin egen familj.

Mer läsning: Tips när du ska anlita städbolag

4 Apr 2018