Presentationsteknik gör skillnad

Att tala innebär inte enbart att säga en massa ord. Det handlar om att använda hela sin kropp, det handlar om att förstärka, förmedla och framhäva vissa poänger genom att exempelvis pausera eller höja rösten. Det som kännetecknar en god talare och retoriker är att en sådan inte talar sina åhörare på näsan - han bjuder in dem i sammanhanget. Inte genom en regelrätt dialog, men genom att öppna upp med olika pauseringar och röstlägen så kan man skapa en känsla av ett samtal snarare än om ett regelrätt tal.

Du talar med din röst och med din kropp; det är en viktig sak som man kan lära sig genom att gå en utbildning i presentationsteknik. En person som genomfört en sådan utbildning kan i stort sett läsa en IKEA-manual från scenen och få åhörarna att bli engagerade. En person som inte genomfört någon utbildning i informationsteknik skulle kunna tala om världens mest spännande ämne och ändå se hur publiken nickade till med jämna mellanrum.

Tala för din publik

Det man även ska göra skillnad på är vilka åhörare man har. Det finns en tydlig skillnad i att tala inför barn och att tala inför en studenter inom marinbiologi eller för gäster på ett bröllop. Det många gör fel är att man behandlar barn och tal inför sådana som någonting lättsamt.

Vi skulle säga att det är precis tvärtom. Vilka är lättast att fånga uppmärksamheten hos - är det barn eller vuxna; vilka tappar fortast intresset och koncentrationen? Barn, givetvis.

Så talar du inför barn

Att hålla ett tal inför barn handlar mycket om att direkt fånga deras uppmärksamhet. Därför krävs det några speciella trick. Vi radar upp dessa direkt:

  • Stark start. Något som man ofta får lära sig inom presentationsteknik är att snabbt fånga upp sina åhörare. Det gäller såväl barn som vuxna. Särskilt viktigt är det dock för barn. Se till att fånga uppmärksamheten direkt och du har vunnit mycket. Ett skämt kan vara lösningen (men se till att det hör ihop med det du ska förmedla också).
  • Rösten och kroppen: Tala tydligt och gärna lite högre. Du ska inte skrämmas, men du ska visa att du är den som talar. Ta hjälp av kroppen och dina händer. Peka, gör stora cirklar, visa vad du säger. Och: förstärkt dina poänger genom att vara extra tydlig med nyckelorden. Klockslag, platser och så vidare.
  • Snabbare tal. Du ska inte tala snabbt, men du ska tala kortfattat. Det finns en tydlig skillnad i detta. I och med att barn är naturligt nyfikna så kommer det snabbt att förlora intresset för dig - detta oavsett om du har en masters i presentationsteknik. För ett barn så kan en fjäril vara tio gånger mer intressant än vad du är. Det är inget personligt, det ligger i barnets natur. Korta ner och kom till avslut snabbare.

Läs mer om presentationsteknik: http://www.presentationsteknik.net.

17 Nov 2018