Passa på att göra riskettan i Uppsala

Innan du får göra förarprov och ta ditt körkort i Uppsala måste du göra riskettan. Den är obligatorisk och en mycket viktig del i att bli en pålitlig bilförare.

Att bli en bra och pålitlig bilförare kräver en hel del. Det kräver självklart att du ska kunna köra bil på ett lugnt och balanserat sätt. Det kräver även att du måste förstå alla vägskyltar och trafikregler, och det kan vara mycket att hålla reda på. Att lära sig riskettan kräver dock mer än att lära sig något utantill – det kräver mognad och insikt.

Om du gör riskettan i Uppsala får du fördjupa dig i din roll som bilförare och hur olika faktorer kan påverka ditt beteende och omdöme i trafiken. Utbildningen brukar ske på trafikskolan och det är bra att boka din plats snarast möjligt.

Boka din plats på riskettan i Uppsala

Tanken är att du under riskettan i Uppsala ska förstå hur du kan förebygga att du råkar ut för en olycka eller att du skadar någon annan genom din körning. Målet är att du ska avstå från droger och alkohol i samband med bilkörning, samt att du ska lära dig hur du kan förhindra andra att köra påverkade.

Det du ska känna till efter att du gått riskettan är bland annat var gränsen går för rattfylleri och hur alkohol och droger påverkar dig och din bilkörning. Du ska också ha kunskap om vilka konsekvenser trötthet, stress och mobiltelefonprat kan få, men även hur attityder och beteenden påverkar trafiken.

1 Aug 2022