Oundvikligt att hålla rent i skolan – eller?

Det är oundvikligt att det blir smutsigt i skolor när barn är inblandade. Men för att det inte ska bli blir en bestående faktor kan du anlita extern städhjälp för att hålla rent i skollokalerna.

Sommarlov betyder att eleverna, och lärarna, äntligen slipper andas skoldamm under en efterlängtad period för alla inblandade. Och damm, det har det blivit mycket av under läsåret. Innan du kan ta dig ut till Stockholms skärgård för att fira midsommar ska skolan städas ut. Eleverna ska rensa sina bänkar, städa ur sina lådor och göra rent i klassrummet. Det tillhör läsårsrutinen. Men nu är det som bekant inte bara sista dagen i skolan som det finns ett behov av att städa. I synnerhet när det finns barn i lokalen är det behovet ständigt närvarande. En städare, eller lokalvårdare som det egentligen heter, har en lika naturlig plats på skolan som lärarna.

Smutsiga barn är lyckliga barn

En sådan där skolstädning i Stockholm är med andra ord inte en enda storstädning. Det är så mycket mer. Varje dag behöver det städas. Inte minst under vinterhalvåret när barnen springer in i klass- och kapprum med slaskiga kängor och blöta overaller. Det finns inget sätt att skydda sig mot smutsiga barn, och det är naturligt för dem att bli lite skitiga. Ett smutsigt barn är ett lyckligt barn, i viss mån. Men det går att göra någonting åt den smuts som dras in. Ge uppdraget till en städfirma och skolan kommer vara skinande ren. Så gott det går.

20 Jul 2021