Mitt barn vill inte gå till en tandläkare

Det klassiska - vill inte-stadiet - kan sitta kvar länge hos barn. Ett frustrerande stadie som dock visar på att barnet håller på att utveckla en egen vilja och bli en egen person. Det är således bara att bita ihop, räkna till tio (eller till hundra, snarare) och lirka lite som förälder. Man ska dock inte tolka in allting som barnet inte vill göra som en del av detta stadie. Det är skillnad på att inte vilja ta på sig kläderna, äta upp maten på tallriken och på att vara direkt rädd för någonting.

Finns det rädsla inblandat så måste man vara lite mer försiktig som förälder. Ett klassiskt exempel på där barn kan känna rädsla handlar om att gå till en tandläkare. Dels så kan det göra ont, dels så är vi känsliga i munnen, dels så vi väldigt exponerade i en tandläkarstol och dels så är ofta miljön hos en tandläkare mer anpassad för vuxna än för barn.

Besöker du en tandläkare för första gången tillsammans med ditt barn så bör du också förbereda ditt barn om vad som väntar - annars kan det bli en stor chock som skapar en rädsla inför nästa besök.

Tips för att underlätta tandläkarbesöket

Du är inte ensam om att ha ett barn som är rädd för att gå till en tandläkare. Det är viktigt att veta. Det i sin tur innebär också att det finns många hjälpmedel att ta till för att göra processen lite enklare.

Ett tips är att besöka biblioteket och låna hem några böcker. Det finns en stor uppsjö - anpassade för alla åldrar - om hur ett tandläkarbesök kan te sig. Dessa brukar skapa en spänning hos barnet och de brukar definitivt ta bort udden av den rädsla som barnet kan känna.

Idag finns det även olika barnprogram som är väldigt pedagogiska och som finns tillgängliga både på youtube och på exempelvis Netflix. Där finns det nästan alltid avsnitt som rör barnet vardag - första dagen i förskolan, varför man ska äta grönsaker och varför ett besök hos en tandläkare är så viktigt. Kom även ihåg att berömma sitt barn under- och efter besöket.

Helt okej med en present

Det behöver inte vara fel att ge en liten present efteråt. Har ni besökt en tandläkare på Södermalm så kan en uppmuntrande present - ett ritblock, några klistermärken eller en ny bok - vara lösningen på framtida problem.

Börjar ditt barn förknippa er tandläkare på Södermalm med en present så är det enbart positivt. Så ofta sker ändå inte ett besök och ibland så är en liten muta det som krävs. Kom ihåg att den ska ges efteråt dock.

7 Oct 2018