Måste man lära barn att städa?

Är det ett enda tjat om att barnen ska städa hemma? Särskilt lär det hända mer eller mindre ofta när man har stora barn som bor hemma. Det är lätt hänt att man som förälder tycker att de ska börja städa.

Har man väl börjat när de var små, är det lättare att få dem att städa. Då kanske städartakterna sitter i. Sedan lär de sig en massa dumheter på dagis och i skolan; som att städning är tråkigt. Det tycker väl vi alla till mans. Men det måste göras ändå. Så vad ska man göra när man inte får barnen att hjälpa till där hemma? Här ger vi några bra tips.

Anlita hemstädning

  • Muta dem med veckopeng/månadspeng – många tycker det lättaste är att motivera barnen med en veckopeng eller en månadspeng. Den bör då var så hög att det faktiskt motiverar barnen. Till en början kan den vara så stor att de kan köpa sitt lördagsgodis själva. Alltså inte mer än 30 kronor. Annars får de ont i magen. När de blir större kan den vara flera hundra kronor, och flera tusen, när de är riktigt stora. På så sätt motiverar man dem och ser till att de lär sig arbetets och lönens villkor.
  • Hota med indragna nöjen – får man dem inte att städa med hjälp av veckopeng/månadspeng, eller om man inte vill ge dem pengar, kan man alltid hota dem med indragna nöjen som besök på nöjespark, biobesök, semesterresor och så vidare. Det kan ta skruv och få barnen att städa, men handen på hjärtat – hur kul är det att hota barnen med sådant. Och vad gör man om barnen ändå inte vill städa? Ska man verkligen neka dem en semester? Och hur bra är det egentligen?
  • Belöna med roliga aktiviteter – då är det bra mycket roligare att belöna dem med roliga aktiviteter. Och då måste det vara sådant som barnen faktiskt vill göra. Inte gå på muséer med sina föräldra, utan lekpark, lekställen, äventyrsparker och höghöjdsaktiviteter. Det måste verkligen i så fall vara sådant som barnen vill göra och inte något som föräldrarna tycker att barnen borde vilja göra.
  • Anlita städfirma – måste man tvinga barn att städa? Nej, tids nog lär de sig städa när de väl flyttar hemifrån. Och under hur många år är de barn? 12-13 år? Och under hur många år är de vuxna? 70-80 år? De hinner städa. Så anlita en hemstädning istället.
29 Oct 2019