Måste barn lära sig akta inredning?

Många som får barn, och som kanske har levt utan barn ett bra tag som vuxen, och har haft eget hem i flera år, kanske är van vid att det bara är vuxna hemma hos sig. Särskilt om man är inredningsintresserad och har skaffat sig många fina saker, har designmöbler och vackra ting hemma, kan få en chock när man får barn.

Plötsligt är det en liten hemma hos en som tar tag i allt man har. Alla fina saker som förut stod på golvet; vackra blomsterarrangemang, smidejärn och rottingkorgar, flyttas plötsligt 1 meter ovanför golvytan. När barnen är så stora att de kan klättra och hoppa i soffan, får man tänka efter vad man ska ta fighten med sina barn när det kommer till inredning och lekar.

Ska man vara den där stränga föräldern som inte låter dina barn göra någonting hemma, eller ska man ge upp och inse att möblerna inte är så viktiga trots allt? Vad ska man göra? Vad är rimligt att förvänta sig att barn ska förstå, och rätta sig efter?

När barnet är mellan 0-3 år

När barnet är så här litet, och inte så stor, kan man i princip inte förvänta sig någonting av att barnet ska förstå saker som möbler och ting. För ett så litet barn är allting antingen sådant man kan stoppa i munnen, eller leka med. Ett barn i denna ålder kan inte förstå orsakssamband. Alltså för stå konsekvenserna av vad det gör. Hoppas ett så litet barn i sängen eller soffan, kan det inte förstå att sängen eller soffan kan gå sönder. De förstår inte sambandet mellan hoppandet och att någonting går sönder, eller att de kan skada sig själva. Därför är et ingen idé att säga till barn att de inte får förstöra sakerna genom att hoppa på dem. Det enda de antagligen tycker är att det är rolgit att hoppa, men att du blir arg när de hoppar i sängen eller soffan. De kommer inte att förstå varför du blir arg. Då är det bättre att skaffa en säng eller en soffa som de faktiskt får hoppa i. Förhoppningsvis kommer barnet att hålla sig till den sängen eller soffan och hoppa i den – men hoppas inte för mycket på det.

När barnet är mellan 4-12 år

I den här åldern kan de börja förstå orsakssamband. Om du är pedagogisk förklarar du hur sängen eller soffan ser ut inuti, och vad som händer inuti soffan eller sängen om de hoppar i den. De kan även förstå att saker som är på golvet kan välta om de inte är försiktiga. Dock kan de inte förutse saker i framtiden. De lär sig vad de får och inte får göra, men kan inte i stunden förutse exakt vad som kan hända om de gör så.

När barnet är 12 år och över

Över 12 års ålder har barnens hjärnor utvecklats så pass mycket att de kan tänka framåt i tiden. Deras tidsuppfattning har väsentligt förbättrats i denna ålder. De kan tänka framåt. Detta varierar mycket mellan barnen, men många kan tänka framåt i denna ålder. Sedan när de har kommit i tonåren brukar de kunna tänka längre fram i tiden och inser också orsak och verkan. 

Behöver du renovera hemma hos dig? Efter många år med barn, husdjur och annat slitage är trägolven inte som de ska längre. Behöver du slipa golv och bor i Stockholm? Läs då mer på: http://www.slipagolvstockholm.nu.

25 Oct 2018