Måla om i barnens rum

Under sin uppväxt går ett barn igenom många stadier, och något som definitivt påverkas av detta är det egna rummets utseende. När barnet vuxit såpass att det börjat formulera egna idéer och ta intryck från exempelvis kompisars rum, eller rum de sett på TV, kommer de antagligen att uttrycka en vilja att påverka sitt eget rum ifråga om möblemang och väggfärg.

Det kan vara mycket lärorikt för ett barn att vara med i processen att bestämma över sitt eget rum. Man lär sig att planera, ställa valmöjligheter mot varandra, och att ta konsekvenserna av sina beslut. Är barnet fast beslutet att måla rummet lila med rosa prickar, kommer hen också att få bo i ett rum som är lila med rosa prickar i ett antal år, innan en ommålning kan komma ifråga. Att planera en ommålning kan med andra ord innebära att man ibland får hjälpa barnet att komma fram till ett beslut som det kommer att vara nöjd med under en lång tid.

Anlita en seriös målare

Barnet bör dock inte vara med om själva ommålningen, att andas in även de mest miljövänliga färger under lång tid är inte nyttigt för ett barn. Vill man ha ett så bra resultat som möjligt bör man anlita en professionell målare här i Stockholm för jobbet. Vi har en hel del målare här i stan, så att hitta rätt person för jobbet kommer inte att bli svårt. Här finns en sådan.

Att anlita en målare behöver inte bli särskilt dyrt, i Stockholm ligger arbetskostnaden för en seriös målare på ca 500 kronor i timmen. Från detta kan du dra av 30% med ROT-avdraget. Med tanke på att förarbete och målning av två lager färg går på en fyra fem timmar är det inga stora summor vi pratar om. En professionell målare har också en tendens att göra ett mycket noggrant förarbete, vilket kommer att göra att resultatet blir snyggare och håller längre.

Personlig touch

Däremot kan barnet vara med när rummet är färdigmålat, och till exempel göra egna teckningar eller måla mönster eller bilder med schabloner, för att skapa en egen, personlig touch på rummet. Även här kan man låta barnet rita upp idéer på ett papper innan, och du kan hjälpa barnet att göra schabloner i papper, kartong eller plast. Att på det här sättet få hjälpa till med att iscensätta sitt rum är mycket utvecklande för sitt rum och gör att det känner sig mer hemmastatt.

Förändringar kommer alltid

Med några års mellanrum kommer barnets smak att förändras, och det som kändes jättehäftigt eller roligt upplevs plötsligt som tråkigt eller barnsligt. Under ett barns uppväxt kommer det antagligen att vilja måla om flera gånger. Som förälder kan det vara bra att bejaka detta i så stor utsträckning det är möjligt så att barnet får tillfälle att lära sig visualisera idéer, men det får naturligtvis inte gå till överdrift så att barnet vill byta väggfärg en gång i halvåret. So sagt, det var det där med att ta konsekvenserna av sina beslut...

Vill du ha tips och idéer på färger och tapeter som kan passa i ett barnrum kan du kontakta en bra målare i Stockholm och få hjälp, och kanske också köpa några inredningstidningar och bläddra i dem tillsammmans med ditt barn. Att bli inspirerade tillsammans är den bästa starten på en lyckad ommålning.

7 Mar 2018