Låt en elektriker säkra ditt hem

Hasse Alfredsson - salig i minne - förändrades som person som en följd av en fruktansvärd olycka. Från att tidigare varit lite av en spillevink så kom Hasse att blir mörkare, mer cynisk och fick en svartare humor efter det att olyckan i fråga ägde rum. Det som skedde var att hans son satt och lekte i samma rum som sin far och stoppade in en radioantenn i ett vägguttag. Den lille pojken - fem år gammal - fick en sådan elektriskt stöt att han senare avled, tjugo dagar senare, på sjukhuset.

En fruktansvärd tragedi som alla föräldrar förmodligen kan greppa och relatera till. Inom loppet av några sekunder så har barnet gjort något förbjudet, man själv hinner inte ingripa och olyckan är ett faktum. Det går så fort.

Att vi behöver elektricitet i våra hem är en förutsättning för att vi ska kunna leva de liv vi vant oss vid. men, i och med att el är så fruktansvärt farligt så måste man ha den största respekten för det. Som sagt: det går så fort. Ett barn för in någonting av metall i ett vägguttag. Du själv kopplar in någonting. Din sambo får för sig att sköta någon typ av installation och så vidare.

Olyckan kommer klädd i olika kläder och går inte att förutse. Men, den går att förebygga.

Att alltid - utan några som helst undantag - ta hjälp av en behörig elektriker vid dragning-, omkopplingar och installationer av el är ett måste. En tumregel är att om man är osäker på ifall man själv får göra saken man står inför - ja, då är det definitivt bättre att ta det säkra före det osäkra och anlita en elektriker. Olyckan kanske inte är framme direkt utan sker år efteråt i form av en brand där det jobb du gjort visat sig vara livsfarligt (och som du inte hade behörighet för).

Tala med ditt barn om elektricitet

Barn och el då - hur ska man som förälder tänka? Först och främst ska man el-säkra sitt hem genom att anlita en elektriker. Primärt för en kontroll och en besiktning. Bor du och din familj i en villa i Stockholms vars ålder är hög så kan det vara så att vissa saker behöver åtgärdas.

Finns det exempelvis jordfelsbrytare - ett måste! - i huset? Hur ser elsystemet ut? Kan man i övrigt åtgärda saker? En elektriker kan säkra huset och minimera risken för skada. Du kan också vidta åtgärder. Dessa områden bör du som förälder se över i ditt hem:

  • Petskydd varje uttag som sitter i en höjd dit barnet kan nå ska ha petskydd. Dessa gör det omöjligt att sticka in någonting och de finns att köpa på exempelvis IKEA och Clas Ohlson.
  • Spisen De flesta olyckor sker vid spisen. Se till att det finns tippskydd, se till att det finns spärr både på luckan och på plattorna och använd ditt sunda förnuft. Vinkla alltid kastrullerna med handtagen in mot väggen så att ditt barn inte kan sträcka sig och välta ut innehållet över sig.

Samtalet med ditt barn om farorna med el är viktigt - men det utgår från åldern också. Barn är nyfikna och vill testa gränserna. Här finns en risk i att de vill utmana dig. Du kan således inte ha ett samtal med ditt barn om farorna som finns med vatten och el som kombination om barnet i fråga är någon typ av trotsålder. Där finns en risk.

Har du en jordfelsbrytare, använder petskydd och använder ditt sunda förnuft - samt har barnet under uppsikt - så kan också olycksrisken minimeras.

Mer om el och elsäkerhet finns att hitta på denna sajt: https://www.elektrikerstockholm.biz.

20 Apr 2018