Knappt har barnen lärt sig gå så ska de ta körkort

Det kan kännas som lång tid innan ditt barn är stort nog för att gå i skolan, men de flesta föräldrar som har barn som går i skolan vittnar om att den tiden går väldigt fort. Liksom föräldrar som har tonåringar kan instämma i – tiden som föräldrar till barn, tonåringar och ungdomar går i rasande takt. Plötsligt har de små telningarna vuxit upp och är kaxiga mot sina föräldrar. Då gäller det att komma ihåg att det endast är en naturlig del i deras frigörelse och kommande oberoende från dig som förälder. Och tro oss, du kommer att vilja att de blir självständiga. Därmed sagt, behöver det inte bli så att man som förälder är helt ute ur deras liv – bara på ett annat sätt.

Innan du vet ordet av ska de ta körkort

På samma sätt är det alldeles snart som din unga ungdom där hemma behöver ta körkort. Ett annat tecken på att han eller hon vill bli självständig och helst låna bilen till och med och köra iväg på egna vägar. Som förälder, och som i de flesta fall är den som får betala för kalaset, kan man komma relativt lindrigt undan genom att själv övningsköra med sin unga chaufför in spe. Om du själv är körlärare kommersen som ska ta körkortet att få fler övningskörningar som inte kostar dig skjortan. 

Bäst att ge egna körlektioner...

Gör du det kan han eller hon ta en intensivkurs på 5 eller 10 dagar. Då förutsätts att eleven har basala kunskaper i bilkörning, särskilt gäller det ju den som endast ska gå 5 dagar i intensivutbuildning. Då gäller att eleven mer eller mindre redan kan köra bilen och får finslipa körningen, köra på motorväg, lär sig riskbedömningar och att köra i intensiv trafik. Den som går 10 dagars intensivutbildning lär sig att backa bilen, vända och parkera, plus att köra på motorväg och i intensiv trafik.

...och boka Riskettan och Risktvåan

Sedan måste den unga blivande chauffören köra Riskettan och Risktvåan, med en teoretisk genomgång om potentiella risker i trafiken med ouppmärksammade medtrafikanter och rattfulla chaufförer. Och så att den unga vet hur bilen reagerar på halt underlag och lär sig parera halkan och mötande fordon. Då kan man övningsköra på halkbana, till exempel i Stockholm, men även på andra ställen i landet. Den som tog körkort för mer än 20 år sedan hade aldrig chansen att öva sig köra bil på halt underlag. på Det sättet har de som är unga bättre förutsättningar att lära sig bilkörning då de kan köra på hala halkbanor i Stockholm.

26 Apr 2018