Kan man måla tillsammans med sina barn?

Det enkla svaret på frågan i rubriken är ja. Det är självklart att du kan måla tillsammans med dina barn. Frågan är bara hur pass bra resultat du vill ha. I teorin är det enkelt att säga att barnen ska få vara med om man exempelvis ska måla om i ett rum - det är ju bara att stoppa en roller i färg och måla lite; hur svårt kan det vara? I praktiken dock… Låt oss vara diplomatiska och säga följande: Det är svårt att måla - något gäller såväl barn som vuxna och där många av de senare misslyckas kapitalt.

Vi skulle säga att ungefär 80 % av alla målerijobb utförda av privatpersoner har klara brister. Jämför man med en målare så blir det en ännu högre procentsats. Det kan handla om att man inte täcker tillräckligt och är snål med färg, det kan handla om att man i använder för mycket färg och där väggen ser ut som en tavla av Bengt Lindström, det kan handla om att man “målar bort sig” och missar en massa områden och det kan handla om att man fuskar på grund av stress.

Mestadels så handlar det dock om att man inte gör ett bra jobb vid grundarbetet. Det är där man måste vara noggrann då det är grundjobbet som till stor del avgör det färdiga resultatet. Ser man till hur en målare agerar så slipar han, han tvättar, han är noggrann med att täcka lister, han tar bort eluttag och han lägger ut täckplast för att skydda golvet. Det är allt det som tar tid och det är också det som skiljer jobbet mellan en målare och en privatperson åt.

Barnet kan hjälpa till

Naturligtvis så kan man ändå låta barnet vara med till en viss del. Det är spännande att måla en vägg och man kan med fördel visa hur en roller fungerar och låta barnet rulla på lite färg mitt på väggen.

Men, man bör sköta resten själv och man bör få vara ifred under tiden. Inga barnskrik, ingen stress och inga onödiga distraktioner. För att genomföra ett bra jobb så krävs det koncentration. Saknar man tid, ork eller barnvakt så finns det också ett mer professionellt alternativ: att anlita en målare.

Låt barnet bestämma färg och ta hjälp av en målare

En sak innan vi går vidare med tips gällande målare: om det handlar om barnets rum så ska barnet också få vara delaktig i färgvalet. Det är en självklarhet. Många föräldrar har en slags designklåda som gör att de hellre väljer något smakfullt än någon färg som uppskattas av barnet. Klia inte - låt barnet få välja; det är ändå hen som ska använda rummet.

Och: om nu barnet vill ha orange på väggarna - det går att matcha och få en schysst design ändå. Måla någon del i den färgen - halvväggar är trendigt - och exempelvis fylla på genom att måla en möbel eller en garderobsdörr i samma nyans. Våga ta ut svängarna lite! </p

Målare då? Ja, det är ingen dum idé att anlita en sådan. Hur mycket tid har du egentligen som förälder och hur mycket tid kan du avvara på dina barn? Lägg de timmar som målerijobbet tar på dina barn istället. Åk till ett äventyrsland, gå på simhallen, se en film på bio eller häng i lekparken. Låt en målare i Stockholm göra jobbet. Det kostar inte så mycket i och med att rot-avdraget finns tillgängligt. Att kunna dra av 30% av den totala kostnaden för arbete gör stor skillnad.

21 Sep 2018