Kan man åka på safari med barn?

Kan man åka på safari med barn eller handlar det om att utsätta familjen för onödiga risker? Ett safari har väldigt många fördelar. Väljer man att åka till Afrika - exempelvis Botswana, Sydafrika, Zimbabwe eller Zambia - så kommer man att få en naturupplevelse utöver det vanliga. Klimatet är varmare, naturen är totalt annorlunda och djurlivet skiljer sig radikalt från vad vi är vana vid i Sverige. Lejon, leoparder, elefanter,flodhästar, noshörningar, ormar, spindlar, krokodiler - alla djur du visat dina barn i böcker kan nu upplevas på nära håll. Är det verkligen en bra idè? Det finns några saker som talar för- och emot ett safari med barn.

Först och främst så måste man utgår från barnets ålder. Det kanske inte är någon vidare idé att boka in ett safari till ett barn som befinner sig i spädbarnsåldern eller i en ålder där barnet i fråga inte kommer att minnas någonting av resan. Då det dessutom handlar om en lång resa - räkna med en flygning, non-stop, på tretton timmar till Sydafrika - så kanske andra, mer närliggande alternativ är bättre.

Man måste även vara medveten om att det kan vara farligt. Ett barn måste begripa att vissa saker - och vissa djur! - innebär en direkt livsfara. Att ha med en bångstyrig tvååring på ett safari kan sluta i en ren katastrof. Därför spelar definitivt åldern en stor roll. Ju äldre barn ni har, desto säkrare blir safarit och desto mer valuta får ni för pengarna.

safari

Tänk på dessa saker innan ni bokar

Barn älskar djur och natur. Det är ett vedertaget faktum och genom ett safari så kan ni som föräldrar ge barnen en chans att uppleva det autentiska, vilda djurlivet. Ett safari följer ingen regi; de djur som finns lever sitt eget liv och ni är endast åskådare till detta. Det är något som man måste tänka på.

Förklara för barnen att man aldrig riktigt kan veta vad som väntar. Ena dagen kan vara väldigt lugn och där djuren är skygga - nästa dag kan vara extremt fartfylld. Naturligtvis så är detta även något som är säsongsbetonat, men även om det skulle vara en lugnare period så kan en skicklig guide ändå hitta- och ge möjlighet för er att se exempelvis The Big Five.

Rätt val av arrangör är sett till detta det viktigaste. Vissa arrangörer är bättre än andra och vad gäller safari med barn så är det en betydligt viktigare fråga. Detta både sett till själva äventyret och sett till säkerheten.

Barns ålder spelar, som sagt en roll. Exempelvis Krugerparken i Sydafrika har satt en gräns på 12 år. Där kan man emellertid hitta arrangörer som har lov att köra även yngre förmågor - då i speciella bilar, förstärkta med extra säkerhetsglas. Kolla upp sådant innan. Vilka åldrar gäller för olika typer av äventyr? Vi kan direkt säga att de rena bushvandringarna normalt är exkluderade till äldre barn. 12 år är lite av en måttstock att förhålla sig till.

 

Måste man vaccinera barnen?

Det är inte de stora djuren som är det stora hotet. Istället så handlar det ofta om myggor. Malaria, Denguefeber och andra sjukdomar sprids via myggor och det kan ge fruktansvärda följder - i synnerhet om det handlar om barn vars immunförsvar ännu inte byggt sig så starkt som hos vuxna.

Här bör man kontakta en läkare i god tid innan avresa för att säkerställa vilka vaccinationer som kan ge extra bra skydd. Stelkramp och difteri är två sjukdomar som man bör vara vaccinerad mot i samband med en resa till ett afrikanskt land.

14 Oct 2019