Hur gör man flytten smidig med barn?

Att flytta med barn är inte alltid så lätt. För ett barn kan det vara svårt att förstå varför man måste lämna den kanske enda trygga platsen de har och komma till en ny främmande lägenhet, radhus och villa. Flyttar man långt innebär det ju också att de måste ta avsked av kompisar, dagis- eller skopersonal och stadsdelen eller staden där de bor. Känslorna detta väcker i ett litet barn ska inte underskattas.

Men man kan ju inte bo kvar på en plats som inte fungerar bara för att en flytt känns jobbig för barnen. Barn är i grunden väldigt öppna och anpassningsbara och om man sköter det hela på rätt sätt kan flytten till och med bli en rolig och spännande upplevelse för barnen.

Förklara varför ni flyttar

Allra viktigast är kanske att ge barnen en logisk bakgrund till varför ni flyttar. Om det handlar om arbete, förklara det, om det handlar om att ni är trångbodda, så locka med att barnet kan få ett eget rum och så vidare. Få barnet att förstå att saker och ting kommer att bli bättre på den nya platsen, att det kommer att gå lätt att få nya vänner och att de fortfarande kommer att kunna träffa de gamla kompisarna när de vill (om detta är möjligt).

Titta också mycket på bilder av den nya bostaden, och åk dit och promenera omkring i området. Titta på nya skolan, handla i nya mataffären och så vidare. Det handlar om att få barnet att själv tycka att flytten är en bra idé, trots att det kanske känns läskigt med allt nytt. Lyckas man med det har man hjälpt barnet i sin utveckling mot att våga beträda okänd mark och att väga för- och nackdelar mot varandra, en nog så viktig lektion  livets skola.

Gör barnen delaktiga

Barnen ska få vara med och planera flytten, packa och organisera. Lämna dem inte utanför som åskådare utan se till att de får vara med och bestämma. Det är roligt att packa i flyttkartonger och allt måste inte bli helt perfekt hela tiden. Låt också barnen vara med och välja flyttfirma.

Anlita en flyttfirma

Gör inte flytten krångligare än den behöver bli, för barnens skull. Anlita en flyttfirma och ta hjälp med flyttstädningen. På flyttdagen kan ni då ägna er åt barnen och se till att de har det bra och inte lämnas utanför.

Flyttar ni inom Stockholm finns det hundratals flyttfirmor att välja på. De flesta är seriösa och bra, men det finns undantag som saknar erforderliga tillstånd och försäkringar. Välj en flyttfirma i Stockholm som får bra kundomdömen och som inte har några prickar hos Skatteverket. Flyttfirman ska göra flytten till en behaglig och rolig upplevelse för er föräldrar och era barn.

En ny början

Genom att involvera barnen i flytten och genom att ta hjälp med flytt och flyttstädningen kan flytten bli en rolig och spännande upplevelse för både föräldrar och barn. En bra start på ett nytt kapitel i livet.

Lästips: Flytta hemifrån - så förbereder du första flytten

14 Oct 2018