Har dina barn ingen hemnyckel?

På 1960- och 70-talet var det ännu relativt nytt att mammor inte var hemmafruar, och kanske inte var hemma så mycket med sina barn. Då hade man ännu inte bygga ut barnomsorgen på det sättet som det ser ut idag, när var och varannan unge går på fritids eller dagis. Numera är det så normaliserat att kvinnor som faktiskt vill vara hemma med sina ungar, ses som lite konstiga och man undrar lätt vad det är för fel på den kvinnan som inte vill vara ute i arbetslivet. Det är ju heller inte bra. Det måste ju vara upp till var och en hur man vill göra.

För 30-40 år sedan fanns det "nyckelbarn"

För 30-40 år sedan kallade man de barn som hade mammor som var borta och jobbade, för "nyckelbarn". Det innebar att de hade sin hemnyckel i ett snöre kring halsen. Då gick de hem och var ensamma tills föräldrarna kom hem på kvällen. Det blev ju vuxna och väl fungerande människor ändå. Det kanske inte var så farligt att vara ensamma hemma några timmar, tills föräldrarna kom hem igen.

Idag behövs inget barn vara ett "nyckelbarn" 

Idag behöver barnen inte ha nycklarna i ett snöre kring halsen, när man kan ha sin hemdörr med en kod i stället. Kan barnen bara koden, behöver man som förälder inte vara orolig över att barnen ska tappa nyckeln. Att tappa nyckeln skulle vara hemskt för ett barn att uppleva. Då skulle de bli beroende av en låssmed för att kunna komma in i sitt eget hem. För 30-40 år sedan fanns det till och med familjer som hade nyckeln under dörrmattan, så att den som hade glömt nyckeln alltid skulle kunna komma in igen.

Fördel med att ha en dörrkod

Tyvärr kan man inte längre ha nyckeln under dörrmattan, så att vem som helst kan gå in. Det var en annan tid för 30-40 år sedan. Däremot kan man, till exempel har en extra nyckel i ett uthus, som barnen känner till och alltid kan hämta ifall nyckeln skulle vara försvunnen. Det negativa med det är att om barnet har tappat nyckeln måste man byta ut hela låset, i fall att någon som inte är så bra och pålitlig får tag i nyckeln som är försvunnen och vet vart nyckeln går och tar sig in. Det kan även ge otrygghetskänslor hos dem som vet att en nyckel är försvunnen. Då är det tryggare med en dörr som endst har en dörrkod.

12 Sep 2018