Frukt gör barnen allerta

Upplever du att du dippar under dagen och får allt svårare att koncentrera dig allt eftersom? Du är långt ifrån ensam och i många fall så beror detta på att vi inte förser våra kroppar med tillräckligt mycket energi för att klara av en hel dag. Vi äter kanske en frukost, vi tar en lunch och mellan dessa mål och mellan lunch och middag så äter vi ingenting. Dessa luckor måste fyllas!

Om du upplever att det är jobbigt så ber vi dig även att tänka dig dina egna dippar och dubblera känslan av dessa. Det är nämligen en så påtaglig effekt man ser hos barn. Där blir mellanmålet än viktigare och här är frukt ett väldigt bra alternativ. Det är det för övrigt även för vuxna, men just här och nu ska vi fokusera på barnen.

Varför är frukt ett perfekt mellanmål? Jo, för att det är nyttigt. Frukter är fullproppade med energi, med vitaminer och mineraler; allt som ett barn behöver för att utvecklas och för att må bra.

Liten flicka leker med färgglada klossar på golv.

Frukt på daglig basis ger positiv effekt

En daglig fruktstund i hemmet eller på förskolan gör en enorm skillnad. Innan vi ger ett smart tips gällande beställning av frukt så ska vi även peka på elefanten i rummet. Idag - i en tid av viss kroppshets - så gör många gällande att frukt är onyttigt och att fruktsockret både sätter sig kring midjan och som en hinna över tänderna.

Är detta sant? Till viss mån så finns det fog för detta påstående. Men, då handlar den om större mängder också. Att äta en- eller två frukter om dagen är enbart hälsosamt och ger både dig och ditt barn en nödvändig energikick.

Privat förskola? Beställ en fruktlåda!

Förskolor har väldigt mycket att vinna på att använda sig av frukter i vardagen. Dels så ger en fruktstund en fast rutin som leder till sunda vanor. Dels så kommer barnen att må bättre och dels så skapar den harmoni och lugn då dagen blir för stimmig. En fruktstund ger barnen en chans att sitta ner, ta det lugnt och njuta av tystnaden - det behövs också.

Vårt tips för att slippa hålla på att handla hela tiden - och här vänder vi oss till personal på privata förskolor - är att skapa en beställning av en fruktlåda som kommer veckovis. Det finns idag flertalet företag som erbjuder tjänster inom fruktleverans och detta är något som även vanliga företag- och privatpersoner kan använda sig.

Det handlar om rimliga priser och det handlar om perfekt kvalitet. Ni skriver ned er beställning och får en fruktlåda levererad till dörren. Den fruktlåda ni beställer är varierad och innehåller en massa olika frukter som är av högsta kvalitet. Det senare som en följd av kvalitetskontroller. Tänk dock på allergier i samband med beställningen.

Genom detta kommer man ofta billigare undan än om man ska handla frukt på egen hand. Det är en smidig tjänst som förenklar arbetsdagen och som ger barnen de dagliga andrum de behöver; samtidigt som de får i sig en massa nyttigheter. Och: det blir säkert lite frukt över till personalen också…

10 Aug 2019