Få tiden över till annat än städning hemma

Man måste inte hinna med allt. Den som en gång har varit utbränd, har lärt sig den hårda vägen, att man inte måste hinna med allt. Majoriteten av utbrända personer är kvinnor. Här gör vi inte skillnad på kön, egentligen, utan konstaterar fakta. Och ett av dem är att majoriteten utbrända personer ä kvinnor. Kanske några av orsakerna kan vara de att kvinnor (antingen självpåtaget eller förväntat av dem) ofta tar ett stort ansvar för hemmet; barn, hushåll, matlagning och tvätt. Här har jämlikheten verkligen vunnit mark; allt fler män delar på ansvaret, vilket ger ett mer jämlik balans mellan könen. De förhållanden som har en mer jämlik balans mellan hushållssysslor, brukar hålla längre.

Att ha ett perfekt hem inte viktigt

För många generationer sedan var det viktigt att ha ett perfekt hem. Den tidens kvinnor satte en heder i att ha ett rent hem och servera mat på bordet. Idag tar kvinnorna alltmer plats i arbetslivet, vilket har inneburit att det "perfekta" hemmet inte alls längre är särskilt perfekt längre. Och allt fler inser att man inte måste ha ett perfekt hem, med städning och möbler av senaste modell och så vidare. Det får vara lite stökigt. Förut trodde man att människor mådde dåligt av smutsiga hem. Ett smutsigt hem var lika med misär. Så behöver det inte vara, ett smutsigt hem, eller ett hem som inte är så städat kan tyda på att det bor en famlj där som är upptagna av att leva sina liv, att göra roligare saker i sitt liv, än ägna sig åt städning.

Finns hjälp att få

Förut hade de rikare och finare hemmen egna tjänsteflickor – och män som arbetade i hemmen. Då städade de, lagade mat, handlade maten och passade upp på familjen. Idag har vi städföretag, hemkörning av livsmedel och kemtvätt som tar hand om det som man inte hinner med med ett hektiskt arbetsliv och en full kalender. Mycket hänger på föräldrarna numera; ska barnen klara sig i skolan, ska de få uppbackning hemifrån och föräldrarna bör engagera sig i sina barns skolor. Det sätter press på föräldrarna, mer än förut. Som tur är finns det all sorts hjälp som man kan behöva i de frågorna.

Anlita hemstädning i Uppsala

Bor man i Uppsala kan man anlita hemstädning, på samma sätt som i andra städer. Vill man få en bra städfirma som kommer hem till en, är det bra om man väljer en seriös och ansvarsfull firma, som är noga med att kunderna blir nöjda och som gör att kunderna kan dra av på Rut-avdraget och få ner priserna. Läs mer om det på hemstädninguppsala.se.

27 Aug 2018