Ditt barn behöver inte bli nyckelbarn

Under 1970-talet innan antalet fritidsverksamheter runt om på svenska skolor var fullt utbyggda och många skolbarn inte hade någonstans att ta vägen om båda föräldrarna arbetade, hängde man hemnyckeln kring halsen på de egna barnen. De kallades "nyckelbarn" och det var på något sätt mycket synd om de barnen. Ett nyckelbarn som hade hemnyckeln hängande i ett band kring halsen hade inte någon som tog emot när de kom hem på eftermiddagarna, då skolan hade slutat. De gick hem till en tom bostad. Där tog ingen bullbakande mamma eller mormor emot. Istället fick nyckelbarnen ta hand om sig själva och fördriva tiden på något sätt tills föräldrarna kom hem från sina arbeten.

När barnen inte vill gå på fritids

Numera finns det fritidsverksamheter i nästan alla skolor. Inga barn behöver längre gå hem, till en tom bostad, eller inte heller till en bullbakande mamma, pappa eller mor- eller farföräldrar. Trots det finns det ibland större barn, som inte vill stanna kvar på fritids på skolan. Då kan det vara tryggt för föräldrar att de barnen kan ta sig in på egen hand i bostaden. Numera behöver man inte hänga hemnycklar i ett band kring barnens halsar. Istället kan man montera ett elektroniskt lås, med kod. På så sätt behöver föräldrarna inte oroa sig över att barnen skulle tappa bort nycklarna. Det går inte med elektroniska lås och kod. Sedan bör man byta kod med jämna mellanrum. Viktigast är att barnen kommer ihåg den nya koden. Välj en kod som barnen kan komma ihåg.

Anlita en låssmed i Järfälla

När man ska välja en låssmed för byte av lås till ett elektroniskt, eller om man i största allmänhet vill byta lås till säkrare lås, dörrögon (ett kikhål i dörren), dörrstängare, eller säkrare dörrar kan man anlita en låssmed i Järfälla som kan hjälpa en med detta. En låssmed som har låsjour är bra att ha nära den egna bostaden. Den som har varit med om att låsa sig ute, vet att man behöver hjälp snabbt om man behöver kunna komma in i bostaden. Se till att få en låssmed som har låsjour. Då tar de sig in genom brevinkastet, och har då redskap som gör att låset kan öppnas inifrån. Efter det ser de till att montera in ett nytt lås. Har man tappat nycklarna, eller ännu värre fått dem stulna av någon obehörig, måste man alltid byta lås och få nya nycklar.

22 Aug 2019