Anpassa ditt badrum efter dina barns behov

Att blir förälder handlar till stor del om att man sätter sig själv och sina egna behov i andra rummet. Barnen kommer först i alla lägen och för vissa personer kan det komma som lite av en chock under den första tiden. Det går liksom inte att boka i en after-work med jobbet, man kan kanske inte ge sig ut under en kväll för att titta på fotboll och man kan inte förvänta sig en rejäl sovmorgon under lördagen.

Då ett barn växer upp så sker även en förändring i bostaden. Från att kanske ha varit en plats där det stora fokuset legat på det estetiska då handlar det plötsligt om ett gigantiskt lekland. Alla föräldrar med barn i åldern mellan 2-6 år kan vittna om det förbluffande i hur ett barn kan dra fram så många saker under en så kort tid, hur barnet under ett oövervakat ögonblick kan ha hittat en bläckpenna och målat något på den vita soffan eller hur barnet lyckas förvandla en enkel dusch till ett rent vattenland.

Påfrestande, men även roligt. Man får lära sig att inredning och krav på estetisk höjd kanske mår bäst av att vila några byten och att man kan ta upp det intresset då barnet blivit lite äldre.

I vissa fall dock så kan man med fördel förena nytta med nöje. Vi nämnde badrummet som lite av en krigszon då det kommer till hur ett barn kan bete sig vid en dusch. Då badrummet är den plats i huset där vi svenskar allra helst vill skapa förändringar så blir frågan självklar: kan man göra en badrumsrenovering även fast man har småbarn - eller är det läge att vänta? Vårt råd är att du genomföra din tilltänkta badrumsrenovering, men att du gör den även med ditt barn och dennes behov i åtanke.

Kontakta ett företag för din badrumsrenovering

Det går att genomföra en badrumsrenovering både med sina egna - mer estetiska - behov och med barnets mer praktiska sådana i en kombination. Vad ska man då tänka på? Vi skulle först och främst säga att du ska ta hjälp med olika lösningar och anlita ett företag som, både rent praktiskt och rent designmässigt, kan utföra din badrumsrenovering.

Bor du i Stockholm så finns ett stort urval av företag som kan vara med dig från start till mål och där så kallad totalentreprenad erbjuds. Det innebär att det företag du anlitar sköter allting: de hjälper dig med design och initial planering och de kan göra allt - plattsättning, dra el och vatten, sköta installationer - som krävs fram till den slutbesiktning som ska ske.

Det är en bra lösning som i många fall brukar bli billigare än om du väljer att anlita flera olika företag för varje enskilt moment. Kom även ihåg att använda rot-avdraget om du har den möjligheten (kan lätt kontrolleras på Skatteverkets hemsida).

Viktiga saker att tänka på vid en badrumsrenovering

Om du står inför en badrumsrenovering som ska ske även med dina barns behov i åtanke så skulle vi trycka på följande punkter:

  • Kanterna: Se till att försöka välja bort inredning med vassare kanter. Det är tacksamt i ett badrum då mer rundade hörn ofta skapar bättre symmetri och ger ett mer harmoniskt intryck.
  • Golvet: Välj bort det hala golvet till förmån för ett mer stabilt sådant. Kombinationen av vatten och snabba barnfötter kan skapa olyckor och här kan du med fördel diskutera fram lösningar med företaget du anlitar för din badrumsrenovering.
  • Dusch eller badkar? Båda har för- och nackdelar. Ett badkar kan vara väldigt mycket mysigare - men det kräver högre kontroll av dig som förälder. En dusch ger inte samma härliga känsla, men är lättare att sitta i och tvätta av sig med. Här får smaken styra - men om du väljer en dusch så ska du se till att välja en bra duschvägg som stoppar det värsta skvättandet. Se även till att välja en blandare där du kan ställa in temperaturen på förhand och “låsa” den vid ett visst läge. Det gäller även för badkaret.
  • Inbyggda nivåer: Passa på att göra ditt badrum barnvänligt genom att exempelvis bygga in olika nivåer så att ditt barn kan nå då han/hon ska borsta tänderna eller tvätta sina händer. Det blir snyggare än om du har en barnpall framme. I framtiden så fungerar en sådan nivå som en utmärkt plats att ställa snygga, prunkande växter på. Funktionalitet och estetik i ett. Här kan du med fördel se till att blanda olika färger på ditt kakel för att rama in nivåerna (om för att visa ditt barn var trappsteget finns).

Här kan du läsa mer om badrumsrenovering.

17 May 2018