Barnuppfostran

Blogg

Anpassa ditt badrum efter dina barns behov

17 maj 2018

Att blir förälder handlar till stor del om att man sätter sig själv och sina egna behov i andra rummet. Barnen kommer först i alla lägen och för vissa personer kan det komma som lite av en chock under den första tiden. Det går liksom inte att boka i en after-work med jobbet, man kan kanske inte ge sig ut under en kväll för att titta på fotboll och man kan inte förvänta sig en rejäl sovmorgon under lördagen.

Då ett barn växer upp så sker även en förändring i bostaden. Från att kanske ha varit en plats där det stora fokuset legat på det estetiska då handlar det plötsligt om ett gigantiskt lekland. Alla föräldrar med barn i åldern mellan 2-6 år kan vittna om det förbluffande i hur ett barn kan dra fram så många saker under en så kort tid, hur barnet under ett oövervakat ögonblick kan ha hittat en bläckpenna och målat något på den vita soffan eller hur barnet lyckas förvandla en enkel dusch till ett rent vattenland.

Påfrestande, men även roligt. Man får lära sig att inredning och krav på estetisk höjd kanske mår bäst av att vila några byten och att man kan ta upp det intresset då barnet blivit lite äldre.

I vissa fall dock så kan man med fördel förena nytta med nöje. Vi nämnde badrummet som lite av en krigszon då det kommer till hur ett barn kan bete sig vid en dusch. Då badrummet är den plats i huset där vi svenskar allra helst vill skapa förändringar så blir frågan självklar: kan man göra en badrumsrenovering även fast man har småbarn - eller är det läge att vänta? Vårt råd är att du genomföra din tilltänkta badrumsrenovering, men att du gör den även med ditt barn och dennes behov i åtanke.

Kontakta ett företag för din badrumsrenovering

Det går att genomföra en badrumsrenovering både med sina egna - mer estetiska - behov och med barnets mer praktiska sådana i en kombination. Vad ska man då tänka på? Vi skulle först och främst säga att du ska ta hjälp med olika lösningar och anlita ett företag som, både rent praktiskt och rent designmässigt, kan utföra din badrumsrenovering.

Bor du i Stockholm så finns ett stort urval av företag som kan vara med dig från start till mål och där så kallad totalentreprenad erbjuds. Det innebär att det företag du anlitar sköter allting: de hjälper dig med design och initial planering och de kan göra allt - plattsättning, dra el och vatten, sköta installationer - som krävs fram till den slutbesiktning som ska ske.

Det är en bra lösning som i många fall brukar bli billigare än om du väljer att anlita flera olika företag för varje enskilt moment. Kom även ihåg att använda rot-avdraget om du har den möjligheten (kan lätt kontrolleras på Skatteverkets hemsida).

Viktiga saker att tänka på vid en badrumsrenovering

Om du står inför en badrumsrenovering som ska ske även med dina barns behov i åtanke så skulle vi trycka på följande punkter:

  • Kanterna: Se till att försöka välja bort inredning med vassare kanter. Det är tacksamt i ett badrum då mer rundade hörn ofta skapar bättre symmetri och ger ett mer harmoniskt intryck.
  • Golvet: Välj bort det hala golvet till förmån för ett mer stabilt sådant. Kombinationen av vatten och snabba barnfötter kan skapa olyckor och här kan du med fördel diskutera fram lösningar med företaget du anlitar för din badrumsrenovering.
  • Dusch eller badkar? Båda har för- och nackdelar. Ett badkar kan vara väldigt mycket mysigare - men det kräver högre kontroll av dig som förälder. En dusch ger inte samma härliga känsla, men är lättare att sitta i och tvätta av sig med. Här får smaken styra - men om du väljer en dusch så ska du se till att välja en bra duschvägg som stoppar det värsta skvättandet. Se även till att välja en blandare där du kan ställa in temperaturen på förhand och “låsa” den vid ett visst läge. Det gäller även för badkaret.
  • Inbyggda nivåer: Passa på att göra ditt badrum barnvänligt genom att exempelvis bygga in olika nivåer så att ditt barn kan nå då han/hon ska borsta tänderna eller tvätta sina händer. Det blir snyggare än om du har en barnpall framme. I framtiden så fungerar en sådan nivå som en utmärkt plats att ställa snygga, prunkande växter på. Funktionalitet och estetik i ett. Här kan du med fördel se till att blanda olika färger på ditt kakel för att rama in nivåerna (om för att visa ditt barn var trappsteget finns).

Här kan du läsa mer om badrumsrenovering.

Knappt har barnen lärt sig gå så ska de ta körkort

26 apr 2018

Det kan kännas som lång tid innan ditt barn är stort nog för att gå i skolan, men de flesta föräldrar som har barn som går i skolan vittnar om att den tiden går väldigt fort. Liksom föräldrar som har tonåringar kan instämma i – tiden som föräldrar till barn, tonåringar och ungdomar går i rasande takt. Plötsligt har de små telningarna vuxit upp och är kaxiga mot sina föräldrar. Då gäller det att komma ihåg att det endast är en naturlig del i deras frigörelse och kommande oberoende från dig som förälder. Och tro oss, du kommer att vilja att de blir självständiga. Därmed sagt, behöver det inte bli så att man som förälder är helt ute ur deras liv – bara på ett annat sätt.

Innan du vet ordet av ska de ta körkort

På samma sätt är det alldeles snart som din unga ungdom där hemma behöver ta körkort. Ett annat tecken på att han eller hon vill bli självständig och helst låna bilen till och med och köra iväg på egna vägar. Som förälder, och som i de flesta fall är den som får betala för kalaset, kan man komma relativt lindrigt undan genom att själv övningsköra med sin unga chaufför in spe. Om du själv är körlärare kommersen som ska ta körkortet att få fler övningskörningar som inte kostar dig skjortan. 

Bäst att ge egna körlektioner...

Gör du det kan han eller hon ta en intensivkurs på 5 eller 10 dagar. Då förutsätts att eleven har basala kunskaper i bilkörning, särskilt gäller det ju den som endast ska gå 5 dagar i intensivutbuildning. Då gäller att eleven mer eller mindre redan kan köra bilen och får finslipa körningen, köra på motorväg, lär sig riskbedömningar och att köra i intensiv trafik. Den som går 10 dagars intensivutbildning lär sig att backa bilen, vända och parkera, plus att köra på motorväg och i intensiv trafik.

...och boka Riskettan och Risktvåan

Sedan måste den unga blivande chauffören köra Riskettan och Risktvåan, med en teoretisk genomgång om potentiella risker i trafiken med ouppmärksammade medtrafikanter och rattfulla chaufförer. Och så att den unga vet hur bilen reagerar på halt underlag och lär sig parera halkan och mötande fordon. Då kan man övningsköra på halkbana, till exempel i Stockholm, men även på andra ställen i landet. Den som tog körkort för mer än 20 år sedan hade aldrig chansen att öva sig köra bil på halt underlag. på Det sättet har de som är unga bättre förutsättningar att lära sig bilkörning då de kan köra på hala halkbanor i Stockholm.

Låt en elektriker säkra ditt hem

20 apr 2018

Hasse Alfredsson - salig i minne - förändrades som person som en följd av en fruktansvärd olycka. Från att tidigare varit lite av en spillevink så kom Hasse att blir mörkare, mer cynisk och fick en svartare humor efter det att olyckan i fråga ägde rum. Det som skedde var att hans son satt och lekte i samma rum som sin far och stoppade in en radioantenn i ett vägguttag. Den lille pojken - fem år gammal - fick en sådan elektriskt stöt att han senare avled, tjugo dagar senare, på sjukhuset.

En fruktansvärd tragedi som alla föräldrar förmodligen kan greppa och relatera till. Inom loppet av några sekunder så har barnet gjort något förbjudet, man själv hinner inte ingripa och olyckan är ett faktum. Det går så fort.

Att vi behöver elektricitet i våra hem är en förutsättning för att vi ska kunna leva de liv vi vant oss vid. men, i och med att el är så fruktansvärt farligt så måste man ha den största respekten för det. Som sagt: det går så fort. Ett barn för in någonting av metall i ett vägguttag. Du själv kopplar in någonting. Din sambo får för sig att sköta någon typ av installation och så vidare.

Olyckan kommer klädd i olika kläder och går inte att förutse. Men, den går att förebygga.

Att alltid - utan några som helst undantag - ta hjälp av en behörig elektriker vid dragning-, omkopplingar och installationer av el är ett måste. En tumregel är att om man är osäker på ifall man själv får göra saken man står inför - ja, då är det definitivt bättre att ta det säkra före det osäkra och anlita en elektriker. Olyckan kanske inte är framme direkt utan sker år efteråt i form av en brand där det jobb du gjort visat sig vara livsfarligt (och som du inte hade behörighet för).

Tala med ditt barn om elektricitet

Barn och el då - hur ska man som förälder tänka? Först och främst ska man el-säkra sitt hem genom att anlita en elektriker. Primärt för en kontroll och en besiktning. Bor du och din familj i en villa i Stockholms vars ålder är hög så kan det vara så att vissa saker behöver åtgärdas.

Finns det exempelvis jordfelsbrytare - ett måste! - i huset? Hur ser elsystemet ut? Kan man i övrigt åtgärda saker? En elektriker kan säkra huset och minimera risken för skada. Du kan också vidta åtgärder. Dessa områden bör du som förälder se över i ditt hem:

  • Petskydd varje uttag som sitter i en höjd dit barnet kan nå ska ha petskydd. Dessa gör det omöjligt att sticka in någonting och de finns att köpa på exempelvis IKEA och Clas Ohlson.
  • Spisen De flesta olyckor sker vid spisen. Se till att det finns tippskydd, se till att det finns spärr både på luckan och på plattorna och använd ditt sunda förnuft. Vinkla alltid kastrullerna med handtagen in mot väggen så att ditt barn inte kan sträcka sig och välta ut innehållet över sig.

Samtalet med ditt barn om farorna med el är viktigt - men det utgår från åldern också. Barn är nyfikna och vill testa gränserna. Här finns en risk i att de vill utmana dig. Du kan således inte ha ett samtal med ditt barn om farorna som finns med vatten och el som kombination om barnet i fråga är någon typ av trotsålder. Där finns en risk.

Har du en jordfelsbrytare, använder petskydd och använder ditt sunda förnuft - samt har barnet under uppsikt - så kan också olycksrisken minimeras.

Mer om el och elsäkerhet finns att hitta på denna sajt: https://www.elektrikerstockholm.biz.

Mitt barn har slagit ut tänderna

16 apr 2018

Barn leker, barn testar gränser och genom att hålla sig i rörelse så upptäcker de också hur mycket den egna kroppen klarar av och - tyvärr - inte klarar av. Som förälder så handlar det i många fall om att gå omkring med en ständig klump i magen då barnet leker på en lekplats. Man kanske vill byta in, man kanske vill bryta av och man vill stoppa barnet från att skada sig.

Det bör man naturligtvis göra - men man bör även låta barnet testa, prova och utvecklas. En svår balansgång, helt klart. Det vi kan säga om detta är följande: ditt barn kommer att göra sig illa. Du kan inte skydda ditt barn från allt, hela tiden. Så enkelt är det bara. En klen tröst förvisso, men ändå någon typ av tröst.

Ditt stora jobb kommer att ligga i att få ditt barn att må bättre, förklara att det går bra, att det kommer att läka, sätta på plåster och trösta. Du hjälper barnet efter en vurpa med cykeln, efter att barnet skrubbat knäna på fotbollsplanen eller efter att ditt barn ramlat av gungan. Vanliga småskador som du kommer att bli van vid att hantera.

Tänder är speciella att behandla

Tyvärr så kan även andra olyckor komma att ske. Benbrott, hjärnskakningar, brutna handleder och tandskador: skador som blir svårare för dig som förälder att hantera - och för barnet, naturligtvis - och där man måste låta vår skickliga personal inom sjukvården göra sitt arbete. Det innebär gips, det innebär tårar, det innebär sängliggande och allmänna tråkigheter under den efterföljande perioden av konvalescens.

Tandskador är ett kapitel för sig i detta. Tyvärr. För, där ett brutet ben, en bruten arm eller en bruten handled går att korrigera och få bra igen så kan man inte göra samma sak med tänderna. Givet ålder förstås. Handlar det om mjölktänder så växer det ut nya; där blir behandlingen inte lika omfattande och där blir det ofta ett bra resultat efteråt.

Handlar det däremot om vanliga - riktiga - tänder så kommer det att bli större problem. Om du slår ut en framtand som vuxen så kan din tandläkare i Stockholm hjälpa dig genom att operera in exempelvis tandimplantat. Slår ditt barn ut samma framtand så kanske inte tandimplantat är en lika given lösning.

Tandimplantat för barn - fungerar det?

Den enkla förklaringen för varför du kan få ett tandimplantat inopererat av din tandläkare i Stockholm medan ditt barn kanske inte får detta ligger i att din käke är färdigväxt. Ditt barn växer fortfarande och det gäller även käkmuskulaturen. I och med att tandimplantat innebär att man borrar fast titanskruvar i käkbenet (och därefter fäster kronor som blir de “vanliga” tänderna) så måste käken dels vara färdigväxt och dels tillräckligt stark.

Det g å r att sätta in tandimplantat även på barn; men i många fall så är man lite mer restriktiva gällande barn än för vuxna. Det finns andra lösningar som fungerar bra också, tandimplantat kan kanske sätta in efter att barnet blivit tillräckligt stort och då mer som en permanent lösning. Som tandimplantat i sin tur ofta blir i och med att titanet som används välkomnas av kroppen och växer fast i käken.

Mer info om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.nu/.

 

Professionell hemstädning och barn

4 apr 2018

Vi lever i en tid så stressen blivit en del av vardagen. Vi stressar till och från jobbet - särskilt personer som bor i Stockholm - och kan sitta flertalet timmar per vecka i en buss, på tunnelbanan eller i en bil. Vi stressar därefter för att hinna handla, laga mat och för att hämta barnen på förskolan. Till detta finns även en annan osund stress som handlar om att vi jämför oss med andra. Påtaglig är det faktum att många använder sig av Instagram och ser att exempelvis goda vänner och deras familjer alltid verkar lyckliga och att man själv sitter i ett organiserat kaos där man knappt kan andas.

Det senare är något vi måste ta ett steg bort ifrån. Att hela tiden jämföra sig med andra gör egentligen ingen glad. Att dessutom jämföra sig med en slags förljugen verklighet är något som enbart är förminskande och som tar bort de egna goda sidor man har i sin egen familj. Mycket kan sägas om instagram; men särskilt verklighetsanpassad är inte bilderna som läggs ut. Det handlar om en slags privat marknadsföring som inte riktigt stämmer med verkligheten; bakom den fina fasaden finns det - i alla familjer - sprickor som aldrig visas upp.

Stressen då: hur ska man hantera denna och hur ska man som en småbarnsfamilj? Många väljer idag att ta hjälp med vissa delar av vardagens alla måsten och göromål. Att exempelvis anlita ett städföretag för hemstädning är ett typiskt exempel på detta där en familj i Stockholm kan köpa sig lite mer kvalitetstid. Man får, genom hemstädning, sitt hem städat på givna dagar och tidpunkter och de timmar som städningen skulle tagit i egen regi kan istället läggas på andra, mer högprioriterade saker.

Lär jag mina barn dåliga vanor genom hemstädning?

En naturlig fråga kan komma i detta: vill vi lära våra barn att det är okej att ta hjälp med hemstädning? Vill man inte som förälder visa vikten av att på egen hand hålla rent och fräscht hemma? Vi kan förstår denna fråga och vi kan egentligen bara ge ett svar. Det handlar om en avvägning. Självklart så vill du inte lära dina barn att det är okej att grisa ner hemma så det ändå är någon annan som städar. Därför kan hemstädning ses som ett komplement.

Det vill säga; din hemstädning kommer att äga rum då du - och dina barn är på jobbet och i skolan. Barnen ser alltså inte att er hemstädning sker i professionell regi. Det innebär att du - tillsammans med dina barn - kan hålla rent, som vanligt, under kvällarna. Städa köket efter middagen, städa barnens rum efter lek och håll ordning i hallen då ni väl kommer hem. Under helgerna så kanske barnen kan vara med och dammsuga lite samt torka golven. kort och gott - ni får grunden lagd genom den professionella hemstädning ni använder; men ni som föräldrar kan ändå lära er barn sunda vanor och värderingar gällande städning, underhåll och hygien.

Vi ska även tillägga att det inte på något sätt innebär att man utnyttjar människor genom att ta hjälp med hemstädning och andra hushållsnära tjänster. Det handlar till syvende och sist om att köpa sig mer tid att spendera med det viktigaste i livet: sin egen familj.

Mer läsning: Tips när du ska anlita städbolag

Professionell hemstädning ger lättare vardag

29 mar 2018

Hur ska man hinna med allting? Det är en fråga som många idag ställer sig varje söndag då man börjar gå igenom veckans förehavanden. Tiden är ofta knapp och det krävs en god planering för att få alla bitar på plats. Även med en sådan planering så är man dock ofta sårbar. Det räcker ofta – för en barnfamilj – att någonting tar lite längre tid än beräknat för att någonting annat ska bli lidande.

Vi har två råd i detta:

Nummer ett : ta inte allt så himla allvarligt. I dagens samhälle finns en stress som är att anse som onödig och som kommer av tanken på den perfekta tillvaron. Har du småbarn så är det omöjligt att samtidigt ha det där extremt välstädade och perfekta hemmet; du kommer att få göra vissa uppoffringar i ditt sociala liv och du kanske får acceptera att du inte kan resa eller träna på samma sätt som förr.

Och: glöm bort det där med Instagram och andra sociala medier. Jämför dig inte med andra; de bilder som visas upp där speglar sällan verkligheten utan handlar om en ganska förljugen värld där alla vill visa upp den perfekta fasaden för omvärlden.

Nummer två: unna dig hjälp i vardagen. Du kanske inte hinner allt, du kanske blir stressad av diskberget och du kanske får lättare ångest över att du aldrig hinner städa. Där kan du faktiskt ta den hjälp som finns tillgänglig, anlita en städfirma och låta denna sköta din hemstädning.

Använd Rut-avdraget och få en prisvärd hemstädning

Bor du i Malmö och känner att jobb, familj, skötsel av hemmet, socialt umgänge och träning håller på att kväva dig – anlita en städfirma för hemstädning och ta det lite lugnt. Så dyrt är det inte och du bestämmer själv hur ofta, när och under vilken tid denna ska äga rum. Att ta hjälp med hemstädning är något som allt fler familjer väljer att göra.

Tack vare professionell hemstädning så får du det andrum du behöver. Du slipper stress och ångest över att du aldrig hinner städa. Tjänsten är dessutom något som går att använda Rut-avdraget för; det gör att du kan dra av halva arbetskostnaden på din deklaration.

Genom detta kan båda de vuxna arbeta heltid, hinna med att träna, skjutsa barnen, handla, laga mat och allt annat – detta medan huset hålls hygienisk och i ett strålande skick. Att öppna dörren och mötas av ett rent hem är värt extremt mycket. Då tjänsten hemstädning dessutom går att göra avdrag för i och med RUT-avdraget (du kan dra av halva kostnaden för arbetet på din deklaration med ett tak på 25.000 kronor/år) så blir valet ännu mer tilltalande.

Det behöver inte handla om att du binder upp dig under en längre tid – även om det rent prismässigt ofta är mer fördelaktigt  – utan du kan lika gärna anlita städföretaget för en rejäl storstädning någon gång i veckan medan du – och resten av din familj i Malmö – plockar undan så gott ni kan resten av veckorna. Läs mer här om hemstädning i Malmö.

Öva på brandsäkerhet med familjen

17 mar 2018

Är man en familj med småbarn är det bra att förvissa sig om att barnen vet hur de ska bete sig ifall det börjar brinna. Du som är förälder bör tala med dina barn för att en brand i huset ska orsaka så lite skada som det bara går. Vidare är det bra att ge förebyggande information, till exempel kring hur man ska bete sig med ugnen, spisen eller med elektronik i hemmet. Även grundläggande information kring hur brandsläckare fungerar, vad brandisolering är för något eller hur man använder en brandfilt är bra att dela med sig av.

Var lugn

Berätta för barnen om hur farlig elden är, utan att få det att låta som en skräckfilm. Det är viktigt att de förstår vilken fara en eldsvåda för med sig, men de behöver inte skrämmas upp helt för den sakens skull. Berätta också för barnen om brandmän, ambulans och polis, som barn ofta har någon form av relation till. Givetvis bör de känna till att de ska ringa 112 i ett nödläge.

Visa hur de snabbast kan ta sig ut

Berätta för barnen hur de kan ta sig ut ifall det brinner i, eller utanför deras rum. I samma veva är det givetvis bra att informera om att de ska ta sig ut så fort som möjligt, och inte vänta i rummet på hjälp. Visa minst två sätt som barnen kan ta sig ut ur huset på, med utgångspunkt från deras rum. Säkerställ också att deras fönster kan öppnas och ha gärna till exempel en repstege i närheten, om fönstret sitter högt upp. Det här kan vara aktuellt i en villa. Bor du till exempel i Stockholm, i ett stort flerbostadshus, bör fastighetsägaren ha sett till att det finns bra utrymningsvägar. Leta efter tavlor uppsatta runtom i fastigheten.

Demonstrera brandlarmet

Kanske har era barn redan hört hur brandlarmet låter. Om de inte har det, är det bra att demonstrera. Första gången de hör ljudet bör inte vara i ett nödläge. Om ni inte har något brandlarm, är det något som bör sättas upp genast. De är billiga och finns ofta i byggvaruhus eller välsorterade livsmedelsbutiker.

Utöka säkerheten

Har ni brandisolering? Flera brandlarm utsatta på bra platser? Att fixa brandisolering och brandlarm är bara två saker man kan göra för att säkerställa att brandsäkerheten är så hög som den kan vara. Till exempel bör det också finnas brandsläckare och brandfilt är nära till hands. Som nämnt högre upp i den här texten, är det något ni bör instruera barnen i hur man använder.

Förutom brandisolering, väljer allt fler att satsa på brandfärg. Färg är inget som kommer att släcka en eld, men det kan göra det svårare för elden att sprida sig. Poängen är att göra huset så brandsäkert som möjligt – för hela familjen. Det här är särskilt vanligt att man gör i större städer (Stockholm och Göteborg t.ex.), där fastigheterna ofta är stora och står tätt bredvid varandra, är det bäst att installera en brandisolering.

Exempel på några storbränder i Sverige

  • Slottsbranden. Den inträffade år 1967.
  • Ängelholm. Hela staden drabbades av en storbrand år 1775.
  • Riddarholmsbranden. En stor brand som inträffade år 1802.
  • Umeå. Stadsbranden i Umeå drabbade tre fjärdedelar av staden år 1888.

Elbesiktiga hemmet innan inflytt

14 mar 2018

Ska ni flytta in i ett nytt hus? Många som har barn letar efter drömboende. Har man själv vuxit upp i villa som barn, vill man oftast ge samma slags boende som vuxen, och många vill det som inte har vuxit upp i villa att barnen ska kunna springa fritt ut och in och ha en stor trädgård att leka i. Som situationen ser ut just nu i storstäderna är det mer besvärligt att hitta just det hus som man vill ha, och som man har råd med.

Ju närmare centrum i storstaden där man bor, desto svårare är det att hitta hus i den prisklass som man önskar. Ju längre ut från city man kommer från, desto lättare. Därför är det många som hittar villor i Lidingö, Bromma och andra förorter till Stockholm. Det samma gäller Askim, Hindås och andra förorter till Göteborg. Bor man i Bromma och köper nytt hus, kan det vara bra att ta kontakt med en elektriker innan man bestämmer sig för det hus man funderar på att flytta in i.

Elbesiktiga innan du flyttar in

En elektriker kan nämligen göra en ordentlig besiktning av hemmet innan ni flyttar in. De kan då upptäcka om det det finns elektriska fel som kan vara skadliga för barn, som inte förstår elens verkningar och hur elektricitet i uttag ska hanteras. De pluggar för alla elkontakter och uttag, de avlägsnar alla potentiellt farliga elfel. Om du så önskar kan de installera jordfelsbrytare. En sådan är nämligen en av de bästa försäkringar du kan installera och bör finnas i alla hem.

Elsäkra hemmet ordentligt

En riktigt skicklig elektriker kan dessutom elsäkra hemmet. Då går de igenom hemmet och pluggar för där barn kan tänkas stoppa in saker eller fingrar. Det gäller till exempel att tänka på att inte ha tomma lampor utan en ledlampa, som man fresta ett barn att stoppa in saker i och få en farlig stöt. Det samma gäller när du tar kontakt med en elektriker för att installera allt som har med elektricitet att göra. Man ska aldrig göra något själv. En enkelt regel för det du kan och får göra, är allt som är utanför väggen; dra en vanlig förlängningssladd, men inte installera ett eluttag. Byta lampor men inte installera spotlights, och så vidare.

En annan risk som man bör se till att eliminera är att, flyttar man in i ett äldre hus bör man gå igenom alla uttag så att det inte finns ett enda ojordat uttag. Upptäcker man en sådan bör en elektriker göra bytet till ett jordat sådant.

Måla om i barnens rum

7 mar 2018

Under sin uppväxt går ett barn igenom många stadier, och något som definitivt påverkas av detta är det egna rummets utseende. När barnet vuxit såpass att det börjat formulera egna idéer och ta intryck från exempelvis kompisars rum, eller rum de sett på TV, kommer de antagligen att uttrycka en vilja att påverka sitt eget rum ifråga om möblemang och väggfärg.

Det kan vara mycket lärorikt för ett barn att vara med i processen att bestämma över sitt eget rum. Man lär sig att planera, ställa valmöjligheter mot varandra, och att ta konsekvenserna av sina beslut. Är barnet fast beslutet att måla rummet lila med rosa prickar, kommer hen också att få bo i ett rum som är lila med rosa prickar i ett antal år, innan en ommålning kan komma ifråga. Att planera en ommålning kan med andra ord innebära att man ibland får hjälpa barnet att komma fram till ett beslut som det kommer att vara nöjd med under en lång tid.

Anlita en seriös målare

Barnet bör dock inte vara med om själva ommålningen, att andas in även de mest miljövänliga färger under lång tid är inte nyttigt för ett barn. Vill man ha ett så bra resultat som möjligt bör man anlita en professionell målare här i Stockholm för jobbet. Vi har en hel del målare här i stan, så att hitta rätt person för jobbet kommer inte att bli svårt. Här finns en sådan.

Att anlita en målare behöver inte bli särskilt dyrt, i Stockholm ligger arbetskostnaden för en seriös målare på ca 500 kronor i timmen. Från detta kan du dra av 30% med ROT-avdraget. Med tanke på att förarbete och målning av två lager färg går på en fyra fem timmar är det inga stora summor vi pratar om. En professionell målare har också en tendens att göra ett mycket noggrant förarbete, vilket kommer att göra att resultatet blir snyggare och håller längre.

Personlig touch

Däremot kan barnet vara med när rummet är färdigmålat, och till exempel göra egna teckningar eller måla mönster eller bilder med schabloner, för att skapa en egen, personlig touch på rummet. Även här kan man låta barnet rita upp idéer på ett papper innan, och du kan hjälpa barnet att göra schabloner i papper, kartong eller plast. Att på det här sättet få hjälpa till med att iscensätta sitt rum är mycket utvecklande för sitt rum och gör att det känner sig mer hemmastatt.

Förändringar kommer alltid

Med några års mellanrum kommer barnets smak att förändras, och det som kändes jättehäftigt eller roligt upplevs plötsligt som tråkigt eller barnsligt. Under ett barns uppväxt kommer det antagligen att vilja måla om flera gånger. Som förälder kan det vara bra att bejaka detta i så stor utsträckning det är möjligt så att barnet får tillfälle att lära sig visualisera idéer, men det får naturligtvis inte gå till överdrift så att barnet vill byta väggfärg en gång i halvåret. So sagt, det var det där med att ta konsekvenserna av sina beslut...

Vill du ha tips och idéer på färger och tapeter som kan passa i ett barnrum kan du kontakta en bra målare i Stockholm och få hjälp, och kanske också köpa några inredningstidningar och bläddra i dem tillsammmans med ditt barn. Att bli inspirerade tillsammans är den bästa starten på en lyckad ommålning.

Städa tillsammans med dina barn!

1 mar 2018

Att städa brukar inte vara det roligaste barnen gör. De gillar ju, precis som vi vuxna att ha det roligt ,göra roliga saker, mysa, ha det bra och låta tiden gå åt (vad de tycker) är meningsfulla saker; som att leka. Det bästa de vet (i alla fall när de är små) är att få leka med den som är deras förälder. Alla barn ser upp till sina föräldrar, och inte så konstigt det är ju föräldrarna som ser efter att barnen får precis det de behöver; mat, sömn, trygghet och kärlek. Barnen är inpräntade att härma vuxna. Det är ju så de lära sig prata, gå, röra sig, utforska världen och så vidare. Allt detta vet väl du som är förälder redan. Att då få leka med den som är vuxen och barnens förälder är det allra roligaste de kan tänka sig.

Inte bra när man inte hinner med barnen

Ibland tycker man ju inte riktigt att man har tid att leka med sina barn. Man måste ju jobba, och när man väl är hemma med barnen, måste man laga mat, diska, städa, tvätta och så vidare, och så vidare. Man kan ju faktiskt kombinera detta med barnen.Varför inte låta barnen vara med i städningen, matlagningen och i tvättstugan? Det är ändå inte särskilt länge som de vill göra det, men så länge de själva tycker att det är kul, kan man som förälder göra det till en rolig lek, då de får vara med sin förälder och spendera tid tillsammans.

Vänj barnen vid goda vanor

Det som är poängen här är att om barnen vänjer sig vid att en gång i veckan städar man; alla städar, då blir det en god vana för barnen till sist. Tids nog är de så stora att de varken vill vara med dig som förälder, eller vill städa. Då är de så pass stora att du kan förvänta dig att d städar självmant, eller att du får så lov att muta dem, med till exempel månads- eller veckopeng, och då arbetar de för att få sin ”lön”.

Nu är det kanske så att du önskar att det vore så här. Det är väl lite av önsketänkande att det skulle fungera detta. Och handen på hjärtat, det är många som inte får ungarna varken att städa som små, eller som stora. Då kan man faktiskt lägga ambitionerna åt sidan. Ta städhjälp och ändå ha tiden över till sina barn – när de vill det. Har du en bra relation till dina barn blir inte frigörelsen så hemsk för barnen. Då kan du släppa dem och de fattar att du är kvar när de behöver det.

Anlita hemstädning om du inte hinner städa

Det är inte så farligt att anlita hemstädning, och strunta i att städa. Med RUT-avdraget kommer du lindrigt undan. Du drar av som mest 25.000 kronor per år och per person, om du är under 65 år, vill säga, över 65 får man dra av som mest 50.000 kronor. Men vem ska man anlita? Kan man lita på vem som helst? Det bör man inte göra. Det är bäst att anlita en seriös städfirma som kommer hem till dig. Be om offert och referenser innan du bestämmer dig. ÄR du ända osäker kan du alltid kontrollera dem på allabolag.se. Då ser du om de har betalat in skatt, vad de har för omsättning, vinst, företagsledning och hur länge de har funnits som bolag. Det är också bra att få en städfirma som arbetar när ditt hem. Vill du hitta det kan du alltid googla hemstädning Sollentuna, om du råkar bo där, annars skriver du din ort i sökfältet. Fortsätt läsa här om du vill veta mer om hemstädning i Sollentuna.

Utsmyckning av lekplatser och skolgårdar med linjemålning

12 feb 2018

Det är ingen slump att asfalt täcker de flesta av landets skolgårdar. Den är tålig nog att dagligen stå emot trampet av tusentals små fötter, samtidigt som den inte rör upp damm på samma sätt som grus. På en asfalterad yta kan man springa, hoppa hopprep, leka och spela bollsporter som basket och fotboll. Eller hoppa hage och leka kull.

Linjemålning kan vara lösningen

Att själv rita upp sin hopphage eller på annat sätt få utlopp för sin kreativitet genom att rita med krita på asfalt har i lång tid varit mycket populärt bland skolbarn. Krita är utmärkt för att rita saker med på asfalt, men tyvärr bara till nästa regn. Vill man ha något mer beständigt måste man måla med en mer bestående färg. Här kan det vara läge att kalla in ett företag som sysslar med linjemålning. Linjemålning utförs oftast på platser som gator, vägar, parkeringshus osv, men många företag som sysslar med linjemålning erbjuder även utsmyckning av skolgårdar och lekplatser.

Färgprakt till fantasins gräns

Man ska nu inte tro att man är tvungen att nöja sig med den typ av vita och gula fluorescerande färg som används för att rita upp mittlinjer och övergångsställen. Nej, det finns oftast en mängd olika typer av färger och kvaliteter att välja bland. Att färgen är miljövänlig är väl en självklarhet när det är barn inblandade, men det är också viktigt att färgerna är vackra att se på och sätter sprätt på fantasin.

Många företag erbjuder färdiga produkter som spelplaner, hopphagar och andra figurer, men man kan också göra egna önskemål. Varför inte låta barnen få som skolprojekt att själva designa sin skolgårdsutsmyckningar? Av barnens teckningar kan man skapa hopphagar eller andra typer av spel, eller bara låta dem definiera en yta av skolgården. Andra populära motiv är matematiska figurer eller kartor. En världskarta som barnen kan hoppa omkring över är både inbjudande för fantasin och lärorik på samma gång.

Anlita proffs

Som skolpersonal har man mycket att vinna på att kontakta ett bra och etablerat företag som erbjuder linjemålning och utsmyckning av skolgårdar och lekplatser. Tillsammans med barnen kan ett företag specialiserat på linjemålning skapa nytt liv åt skolgården och sätta fart på kreativiteten och leklusten.

Vill man ha målningar och dekorationer som håller för år av lek gör man rätt i att anlita professionella yrkesmän som använder de rätta produkterna, utan att för den skull göra avkall på hälsa och miljö. En bra utsmyckning ska hålla i många år och vara till fromma för många årskurser av leksugna barn. Med tanke på den påfrestning en asfalterad skolgård får utstå läsår efter läsår är det tydligt att det behövs rejäla grejer.

Se er omkring

Behöver ni hjälp med inspirationen finns ofta gott om förslag och exempel på tidigare arbeten att kolla in. Varför inte ta en liten studieresa runt i er kommun och studera hur andra skolor har gjort? Att hämta inspiration och intryck från oväntade håll är det som får den kreativa glöden att spraka, vilket ju är huvudsyftet med att sätta färg på tillvaron.

Många fördelar med hemstädning

31 jan 2018

Då man ställer sina egna känslor kring att ta hjälp med områden som man, enligt gängse uppfattning, borde klara av själv mot de fördelar som hjälpen faktiskt ger så är det tydligt att många missar vilka fördelar man de facto får. Vi ger ett exempel där i säger att många idag inte hinner med sig i alla vardagliga sysslor. 

Många familjer har problem med att hinna med vardagen. Almanackan är så pass fullklottrad att all spontanitet försvinner. Professionell hemstädning är en ventil som ger bättre livskvalitet 

Man kanske arbetar heltid, man har en familj med barn som måste skjutsas, man har ett hem att sköta, man har vänner, man har hobbies - allt detta gör att tiden blir knapp och att man måste planera sina göromål långt i förväg. Tittar du i almanackan hos en vanlig familj i Bromma så är den så fullsmetad att det inte ges utrymme för någon som helst spontanitet. 

Ingen skam anlita hemstädning

Skulle man erbjuda denna familj professionell hemstädning som skulle spara dem väldigt mycket tid så skulle de kanske ändå tacka nej - enbart för att man skäms över det; just hemstädning är något som man ska göra på egen hand - annars är man en dålig mamma/pappa. 

Vår fråga är varför? Vi skulle snarare säga att det är precis tvärtom - genom professionell hemstädning i hemmet i Bromma så skulle familjen dels ha mer tid över för varandra och dels så skulle tiden i fråga vara mer kvalitativ där man som förälder skulle vara mer engagerad och på ett bättre humör. Städning tar energi och de som sköter en omfattande hemstädning med ett leende över läpparna är förmodligen lätträknade. 

Ger hemstädning dåliga vanor till barnen? 

Många vill göra gällande att barn lär sig genom hur föräldrarna agerar. Städar föräldrarna så är det också troligt att barnen blir mer benägna att plocka fram dammsugaren och hjälpa till. Det finns en poäng i detta resonemang - men helt vattentätt är det dock inte. Det man glömmer är nämligen att du som kund själv väljer hur mycket som ska städas vid din hemstädning - och hur ofta den ska äga rum. 

Många familjer utelämnar barnens rum för att de ska städa detta själva. Många väljer även att ta hjälp med hemstädning någon gång i månaden och genom detta skaffa sig en grund att stå på; de övriga veckorna städar man själv. Därför så är det heller inte troligt att professionell hemstädning på något sätt skulle ge bortskämda barn: det är fortfarande du som förälder som visar vägen och påverkar ditt barns framtida beteende.  Däremot så kan en professionellt utförd hemstädning av huset i Bromma lära barnen vilken enorm trivsel ett rent hem för med sig; en viktig lärdom att ta med sig till sina egna, framtida bostäder. Läs mer här om hemstädning i Bromma.

Vårdnadstvist och umgänge

24 jan 2018

En vårdnadstvist är ett tvistemål i domstol, där rätten ska döma om vårdnaden om ett barn. En vårdnadstvist inleds om en förälder vill ha ensam vårdnad om barnet och lämnar in en stämningsansökan om barnet. Om rätten dömer till den processande förälderns fördel övertar denne ensam vårdnaden om barnet. Dock måste synnerligen goda skäl finnas, såsom att den andra föräldern försvårat samarbete kring vårdnaden, eller på grund av missbruk eller sjukdom inte anses förmögen at ta sin del av ansvaret. Om inga synnerliga skäl föreligger kommer rätten att döma till fortsatt gemensam vårdnad. Anledningen till detta är att det anses vara det bästa för barnet att båda föräldrarna har ansvar för vårdnaden.

Om en av föräldrarna får ensam vårdnad innebär det dock inte att den andra föräldern inte längre får träffa barnet. Detta är nämligen en annan lagstadgad rättighet, och den är barnets. Umgängesrätten är ett barns rätt till regelbundet umgänge med båda sina föräldrar. Den utgår alltid från barnet och är inte en förälders rätt. Umgänget ska ske om barnet vill det och inte av tvång. Lagarna och bestämmelserna kring vårdnad och umgänge finns i Föräldrabalken, som är den samling lagar som reglerar det juridiska förhållandet mellan barn och föräldrar. Här kan du läsa mer om vårdnadstvister; http://www.vårdnadstvist.biz.

Umgängesavtal

Två föräldrar som skiljt sig ska komma överens om umgänget i ett umgängesavtal. Umgängesavtalet är juridiskt bindande och därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att skriva det. Det vanligaste är att två föräldrar som bor i närheten av varandra turas om att ha barnet boende hos sig en vecka i taget. En annan vanlig form är att barnet bor varannan helg hos den förälder som inte är boendeförälder, dvs hos vilken den har sin hemadress. Detta kan vara en bra lösning om den andra föräldern bor långt från skola, fritidsaktiviteter och barnets kompisar. Bor föräldrarna i olika städer får umgänget begränsas till lov och långhelger. Dock räknas även telefon och andra former av ickefysisk kontakt som umgänge, enligt Föräldrabalken.

Att flytta med barnet

Om en förälder har ensam vårdnad har den rätt att bestämma över barnets boendeort. Med andra ord har den föräldern rätt att flytta med barnet, till exempel till sin hemort eller för att ta ett jobb i en ny stad. Detta är en vanlig anledning till att många föräldrar begär ensam vårdnad, dock blir den långt ifrån alltid godkänd i rätten. Att flytta ett barn från hemmiljön  till en ny plats och bort från sin andra förälder kan inte anses vara det bästa för barnet, utan snarare för den förälder som vill flytta.

Har man skrivit ett umgängesavtal som till exempel stipulerar växelvis boende varannan vecka får den vårdnadshavande föräldern inte flytta, eftersom det skulle innebära ett brott mot umgängesavtalet. Därför kan ett umgängesavtal garantera barnets umgänge med föräldrarna oavsett vad någon av föräldrarna vill hitta på i framtiden.

Skriva umgängesavtal

Vill man ha hjälp med att skriva ett umgängesavtal kan man vända sig till familjerätten i kommunen eller till en jurist eller advokat med kunskaper inom familjerätt. Men man kan också skriva avtalet själva. När umgängesavtalet är skrivet lämnas det in till socialnämnden som bedömer om det är till barnets bästa. Om umgängesavtalet godkänns av socialnämnden har det samma juridiska tyngd som ett domstolsbeslut.

Det är att rekommendera att man skriver ett så detaljerat och utförligt avtal som möjligt, särskilt om man har ett konfliktfyllt förhållande. Det garanterar att barnet även i fortsättningen kommer att kunna umgås regelbundet med båda sina föräldrar.

Familjerätt

3 jan 2018

Familjerätt kallas det område av juridiken som reglerar familjeförhållanden, vilka rättigheter och skyldigheter familjemedlemmar har mot varandra. De största områdena inom familjerätten är frågor kring föräldraskap och äktenskap, vars lagar samlas under föräldrabalken respektive äktenskapsbalken. Även frågor kring förmyndarskap och arvsfrågor brukar sorteras under familjerätten.

Det är vanligt att enskilda advokater och jurister, men även hela byråer, specialiserar sig på familjerätt, eftersom det är ett så brett ämne som berör så många. Det sker många skilsmässor i Sverige varje år, ca 20000. Lyckligtvis leder de flesta av dem inte till några konflikter, men tillräckligt många gör det för att det finns behov av många kunniga advokater.

Skilsmässa och bodelning

Att ansöka om skilsmässa i Sverige är ingen komplicerad process, om man är överens om hur man vill göra med vårdnaden om barnen och med bodelningen. Dessa två processer leder dock ofta till bråk, och behov av juridisk rådgivning.

En bodelning innebär att parets gemensamma egendomar delas upp mellan dem. Har inget äktenskapsförord skrivits räknas alla egendomar som parterna hade med sig in i äktenskapet, eller förvärvat senare, till de gemensamma egendomarna, giftorättsgodset.

Ofta skrivs inga äktenskapsförord av förälskade par, trots att de ekonomiska förutsättningarna kan se väldigt olika ut. Detta innebär att resultatet av en bodelning kan upplevas som väldigt orättvis av den part som fått ge upp halva sin gendom till den andra.

En jurist kan hjälpa till med att skriva ett äktenskapsförord där egendom undantas och även hjälpa till med att komma överens om bodelningen. Dock kan den person som upplever bodelningen orättvis inte göra något åt den saken. Om inget äktenskapsförord finns ska egendomarna delas upp lika, punkt.

Om parterna inte kommer överens kan den ansöka hos tingsrätten om att få en bodelningsförrättare, alltså en advokat som hjälper till med bodelningen. Det kostar ingenting att få en bodelningsförrättare och det kan kännas skönt att ha enoberoende, juridiskt kunnig person som ser till att allt går rättvist till. Ofta finns en diskrepans mellan affektionsvärde och reellt värde som är särskilt svår att bedöma för två makar som står i begrepp att skilja sig. En advokat kan hjälpa dem att få svart på vitt vad allt är värt.

Vård av barn och umgängesrätt

En speciellt känslig fråga när det kommer till familjerätt är vårdnads- och umgängestvister. Enligt lagen ska vårdnaden om barnen vara fortsatt gemensam även efter en skilsmässa. Det anses vara det bästa för barnet att det har två förmyndare som älskar det och hjälps åt att fatta beslut som har betydelse för barnet. Vill någon av föräldrarna ha egen vårdnad och den andra motsätta sig det, kan det i värsta fall leda till en vårdnadstvist på ett tidigt stadium. Här kan en advokat hjälpa till tidigt i konflikten genom att medla och förklara för parterna vad en vårdnadstvist egentligen innebär och hur den sannolikt kommer att sluta. Faktum är att i de flesta vårdnadstvister beslutar rätten att vårdnaden ska fortsätta vara gemensam. Det kan till och med vara så att den förälder som velat ha egen vårdnad blir av med vårdnaden, om den visat tecken på att vilja försvåra samarbetet. Det är därför väldigt viktigt att man vet vad man ger sig in innan man lämnar in en stämningsansökan. Att i lugn och ro tala igenom saken med en advokat specialiserad på familjerätt och vårdnadstvister är ett mycket bra sätt att få perspektiv på sina känslor och hjälp och stöd att i stället försöka skapa ett bra samarbete med den andra föräldern.

 

Hyra buss för klassresa i Stockholm

15 dec 2017

Att göra en klassresa är ett minne för livet för de flesta barn, och att som stadsbarn få komma ifrån Stockholm en stund med sina kamrater är härligt. Att hyra buss är det bästa sättet att komma iväg på en klassresa, oavsett om det rör sig om en dagstur till Kungsberget för slalomåkning eller en campingresa i fjällen med övernattning. Ett bra bussbolag är flexibelt både vad gäller antalet passagerare och tider för hämtning och lämning och man behöver inte förhålla sig till exempelvis en tågtidtabell. Något som kan vara skönt när det är många barn inblandade.

När man hyr en buss i Stockholm gör man ett miljömedvetet och ekonomiskt val. De flesta bussbolag har stor vana av att köra bil och barns säkerhet är alltid högsta prioritet i en chartrad buss. I bussarna finns naturligtvis säkerhetsutrustning och första hjälpen-lådor och chaufförerna har dessutom säkerhetsutbildning.

Utöver säkerheten tänker man naturligtvis på att barnen ska ha en rolig resa, därför finns musikanläggning och wifi som förströelse. En klassresa med buss känns ofta kortare än vad den egentligen är.

Flexibelt

Den allra största fördelen med buss är att klassen blir hämtad och lämnad precis där man vill, till exempel på skolgården. Som lärare kan du säga till klassen att samlas klockan åtta på skolgården. Tio i åtta står bussen där och väntar, och barnen som anländer kan glatt hoppa in och sätta sig. På resan upp lyssnar ni på musik och sjunger och det går alldeles utmärkt att äta medhavd matsäck, alternativ ber ni om ett stopp på vägen vid någon vägkrog eller rastplats.

Busschauffören kör er hela vägen fram till er destination och hämta sedan upp er på avtalad tid och plats, det kan vara avlämningsplatsen eller en ny destination, om ni exempelvis ska gå på en fjällvandring.

Säkert

Det är ett stort ansvar att köra barn, och en bra erfaren busschaufför kör lugnt och säkert och tänker hela tiden på säkerheten. En hyrbuss har all säkerhetsutrustning som behövs och är även utrustad med alkolås. Som lärare ska du kunna känna att du och din klass är i goda händer och blir säkert transporterade till ert resmål.

Billigt

Att hyra en buss med chaufför för klassresan är billigare än att ta tåget eller att köra flera bilar. Ni behöver inte betala för mer än ni utnyttjar, så är ni en liten klass på ungefär 15 personer så anpassas så klart bussens storlek efter det och resan blir billigare. Är ni en jätteklass så finns bussar stora nog att få plats med allihop.

Självklart

Att välja buss är alltså både säkert, billigt och flexibelt vilket gör det till ett självklart val att hyra buss när ni vill göra en klassresa i Stockholm. Kontakta ett bussbolag i Stockholm idag och hör dig för om priser och busstyper. Det är alltid bra att vara ute i god tid innan resan så att bussbolaget hinner ordnaa ett så bra arrangemang som möjligt för dig och din klass. Söker du buss att hyra, läs här.

← Äldre inlägg