Öva på brandsäkerhet med familjen

Är man en familj med småbarn är det bra att förvissa sig om att barnen vet hur de ska bete sig ifall det börjar brinna. Du som är förälder bör tala med dina barn för att en brand i huset ska orsaka så lite skada som det bara går. Vidare är det bra att ge förebyggande information, till exempel kring hur man ska bete sig med ugnen, spisen eller med elektronik i hemmet. Även grundläggande information kring hur brandsläckare fungerar, vad brandisolering är för något eller hur man använder en brandfilt är bra att dela med sig av.

Var lugn

Berätta för barnen om hur farlig elden är, utan att få det att låta som en skräckfilm. Det är viktigt att de förstår vilken fara en eldsvåda för med sig, men de behöver inte skrämmas upp helt för den sakens skull. Berätta också för barnen om brandmän, ambulans och polis, som barn ofta har någon form av relation till. Givetvis bör de känna till att de ska ringa 112 i ett nödläge.

Visa hur de snabbast kan ta sig ut

Berätta för barnen hur de kan ta sig ut ifall det brinner i, eller utanför deras rum. I samma veva är det givetvis bra att informera om att de ska ta sig ut så fort som möjligt, och inte vänta i rummet på hjälp. Visa minst två sätt som barnen kan ta sig ut ur huset på, med utgångspunkt från deras rum. Säkerställ också att deras fönster kan öppnas och ha gärna till exempel en repstege i närheten, om fönstret sitter högt upp. Det här kan vara aktuellt i en villa. Bor du till exempel i Stockholm, i ett stort flerbostadshus, bör fastighetsägaren ha sett till att det finns bra utrymningsvägar. Leta efter tavlor uppsatta runtom i fastigheten.

Demonstrera brandlarmet

Kanske har era barn redan hört hur brandlarmet låter. Om de inte har det, är det bra att demonstrera. Första gången de hör ljudet bör inte vara i ett nödläge. Om ni inte har något brandlarm, är det något som bör sättas upp genast. De är billiga och finns ofta i byggvaruhus eller välsorterade livsmedelsbutiker.

Utöka säkerheten

Har ni brandisolering? Flera brandlarm utsatta på bra platser? Att fixa brandisolering och brandlarm är bara två saker man kan göra för att säkerställa att brandsäkerheten är så hög som den kan vara. Till exempel bör det också finnas brandsläckare och brandfilt är nära till hands. Som nämnt högre upp i den här texten, är det något ni bör instruera barnen i hur man använder.

Förutom brandisolering, väljer allt fler att satsa på brandfärg. Färg är inget som kommer att släcka en eld, men det kan göra det svårare för elden att sprida sig. Poängen är att göra huset så brandsäkert som möjligt – för hela familjen. Det här är särskilt vanligt att man gör i större städer (Stockholm och Göteborg t.ex.), där fastigheterna ofta är stora och står tätt bredvid varandra, är det bäst att installera en brandisolering.

Exempel på några storbränder i Sverige

  • Slottsbranden. Den inträffade år 1967.
  • Ängelholm. Hela staden drabbades av en storbrand år 1775.
  • Riddarholmsbranden. En stor brand som inträffade år 1802.
  • Umeå. Stadsbranden i Umeå drabbade tre fjärdedelar av staden år 1888.
17 Mar 2018