Barnen först vid en vårdnadstvist

Ibland så slutar ett giftermål med att de både parterna av olika anledningar inte kommer överens och att de därför beslutar sig för att genomföra en skilsmässa. Detta är ingenting som ska ses på ett speciellt sätt – ibland så inser två stycken vuxna människor att deras liv inte går att synkronisera på samma sätt som de från början trott. Vi lägger alltså inga värderingar i detta.

Det som dock är viktigt att tänka på vid varje skilsmässa är att denna ska genomföras på ett så rent och vuxet sätt som möjligt – och detta speciellt om det finns barn inblandande.

Vid en skilsmässa så ska man besluta om hur vårdnaden av barnen ska komma att se ut i framtiden och här kan man se att de allra flesta slutar med att gemensam sådan – att föräldrarna beslutar sig för att barnen exempelvis bor varannan vecka hos mamman och den andra veckan hos pappan. Det som kan försvåra är om exempelvis mamman väljer att flytta till en annan stad eller något dylikt; då brukar processen kring vårdnaden bli lite mer svårlöst och i vissa fall slutar detta med vårdnadstvist.

En vårdnadstvist handlar alltså om vilken av föräldrarna som ska ha vårdnaden, eller om hur vårdnaden ska se ut. Det man ska veta är att man till varje pris som förälder ska försöka undvika att hamna i sådan – i det stora hela så hamnar nämligen alltid barnen i kläm och detta oavsett vilken ålder de befinner sig i. Det är – helt enkelt – tufft och svårt för ett barn att se sina föräldrar skiljas och om de dessutom inte kan komma överens efteråt utan påbörjar processen med en vårdnadstvist, ja – då blir bördan än mer påtaglig och tung.

Barn förstår mer än vad man tror och vid en vårdnadstvist så är det också väldigt lätt att de misstolkar allting – ett barn kan lätt få för sig att föräldrarna bråkar för att ingen vill ha vårdnaden snarare än tvärtom; en vantolkning som kan sätta djupa sår som följer barnet genom resten av livet.

Det som man som förälder ska göra för att undvika en vårdnadstvist är att man kan anmäla sig till ett så kallat samarbetssamtal och om vi nedan förklarar vad ett sådant är och vad det innebär så blir det lite enklare att hänga med i resonemanget.

Lös problemen med ett samarbetssamtal

Enligt Sveriges lag så är varje kommun tvungen att erbjuda föräldrar hjälp vid en skilsmässa och för att undvika en vårdnadstvist. Detta i form av ett samarbetssamtal som sker mellan föräldrarna och med en professionell representant som försöker medla mellan dessa. Medla är egentligen ett starkt ord – det handlar mer om att vara ett slags stöd som – utan att ta ställning – försöker få de båda parterna att inleda ett samtal om hur den framtida vårdnaden ska se ut.

Det här kan låta aningen vagt, men i de flesta fall så är det exakt detta som krävs. Ett par samtal i lugn och ro, i en neutral miljö och med en objektiv person närvarade – många vårdnadstvister har undvikits tack vare ett samarbetssamtal.

30 May 2017